KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2021 (14)Rok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (53)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Szarlotka sypana

Data: 11 Listopad 2016
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 35 min
Czas pieczenia: 1 h 
Koszt: mały
Trudność: łatwy
Liczba porcji: 20.
Wymiary blachy: 23 x 34 cm.

Recenzja

To chyba najprostsza szarlotka, jaką kiedykolwiek robiłam i jaką w ogóle można sobie wyobrazić :) Nie trzeba ani ucierać ani zagniatać, wałkować czy ścierać na tarce żadnego ciasta - jedynie mieszamy łyżką suche składniki i przesypujemy je do blaszki na zmianę ze startymi jabłkami. Robiłam ją po raz pierwszy, choć swoją popularność w Internecie zyskała już dawno i chyba sama nie przypuszczałam, że z takiej receptury może wyjść tak dobra szarlotka :) Bardzo polecam, szczególnie zabieganym! :)

Składniki

Na szarlotkę:

Zmień jednostki

Przepis

Masło schłodzić w zamrażarce przez minimum 1 godzinę (lub przez całą noc).

Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Dodać ekstrakt z wanilii - wymieszać i odstawić.

Do miseczki przesiać mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Dodać kaszę, cukier, sól i wymieszać. Mieszankę podzielić na 3 równe części (najlepiej poprzez wsypywanie jej do szklanki, w której odmierzaliśmy składniki).

Formę prostokątną o wymiarach 23 x 34 cm posmarować masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno formy wysypać jedną część suchych składników, na nie równomiernie rozłożyć połowę startych jabłek, wcześniej mocno odciskając je z soku. Kolejno wysypać drugą część suchych składników i rozłożyć resztę jabłek, również odciśniętych z soku. Na koniec wysypać ostatnią część suchych składników.

Masło zetrzeć na dużych oczkach tarki na wierzch ciasta, równomiernie je rozkładając. Piec w temperaturze 180°C przez około 1 godzinę. Wyjąć i wystudzić lub zajadać jeszcze ciepłe.

Smacznego!

Moje uwagi

Źródło: smakuje.blox.pl.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz