Masło schłodzić w zamrażarce przez minimum 1 godzinę (lub przez całą noc).
Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Dodać ekstrakt z wanilii - wymieszać i odstawić.
Do miseczki przesiać mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Dodać kaszę, cukier, sól i wymieszać. Mieszankę podzielić na 3 równe części (najlepiej poprzez wsypywanie jej do szklanki, w której odmierzaliśmy składniki).
Formę prostokątną o wymiarach 23 x 34 cm posmarować masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno formy wysypać jedną część suchych składników, na nie równomiernie rozłożyć połowę startych jabłek, wcześniej mocno odciskając je z soku. Kolejno wysypać drugą część suchych składników i rozłożyć resztę jabłek, również odciśniętych z soku. Na koniec wysypać ostatnią część suchych składników.
Masło zetrzeć na dużych oczkach tarki na wierzch ciasta, równomiernie je rozkładając. Piec w temperaturze 180°C przez około 1 godzinę. Wyjąć i wystudzić lub zajadać jeszcze ciepłe.
Smacznego!