Masło schłodzić w zamrażarce przez minimum 1 godzinę (lub przez całą noc).
Śliwki umyć, przepołowić, pozbawić pestek i pokroić w plasterki. Oprószyć cynamonem, wymieszać i odstawić.
Do miseczki przesiać mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Dodać kaszę, cukier, cukier z prawdziwej wanilii i wymieszać. Mieszankę podzielić na 3 równe części (najlepiej poprzez wsypywanie jej do szklanki, w której odmierzaliśmy składniki - po 1 i 1/3 szklanki na 1 część).
Formę prostokątną o wymiarach 20 x 30 cm posmarować masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno formy wysypać jedną część suchych składników, a na nie równomiernie rozłożyć połowę pokrojonych śliwek. Kolejno wysypać drugą część suchych składników, rozłożyć resztę śliwek i wysypać ostatnią część suchych składników.
Masło zetrzeć na dużych oczkach tarki na wierzch ciasta, równomiernie je rozkładając. Piec w temperaturze 180°C przez około 1 godzinę. Wyjąć i wystudzić lub zajadać jeszcze ciepłe.
Smacznego!