KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2021 (14)Rok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (53)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Śliwkowiec sypany

Data: 23 Wrzesień 2019
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 25 min
Czas pieczenia: 1 h 
Koszt: mały
Trudność: łatwy
Liczba porcji: 16.
Wymiary blachy: 20 x 30 cm.

Recenzja

Jedno z prostszych i szybszych ciast pieczonych, w którym nie musimy ani ucierać ciasta mikserem ani zagniatać ciasta kruchego, ani ubijać białek. Tu jedynie mieszamy 3 składniki: mąkę, kaszę manną i cukier, które następnie wysypujemy do blaszki naprzemiennie z plasterkami śliwek. Prościej być już nie może (a najwięcej pracy wymaga chyba umycie, wydrylowanie i pokrojenie śliwek :)). Przepis inspirowany słynną szarlotką sypaną, którą również znajdziecie na stronie (szarlotka sypana). Nie bez powodu zyskała ona sobie taką popularność: w końcu to wyśmienity efekt przy stosunkowo minimum wysiłku :) Odmiana śliwkowa jest równie pyszna, gdzie także nie sposób odgadnąć, co skrywa się pomiędzy śliwkami. Ciasto rewelacyjnie smakuje podane na ciepło z lodami. Ogromnie polecam, bez względu na to czy już kiedyś "sypaliście" taką szarlotkę czy też nie :)

Składniki

Na śliwkowiec:

Zmień jednostki

Przepis

Masło schłodzić w zamrażarce przez minimum 1 godzinę (lub przez całą noc).

Śliwki umyć, przepołowić, pozbawić pestek i pokroić w plasterki. Oprószyć cynamonem, wymieszać i odstawić.

Do miseczki przesiać mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Dodać kaszę, cukier, cukier z prawdziwej wanilii i wymieszać. Mieszankę podzielić na 3 równe części (najlepiej poprzez wsypywanie jej do szklanki, w której odmierzaliśmy składniki - po 1 i 1/3 szklanki na 1 część).

Formę prostokątną o wymiarach 20 x 30 cm posmarować masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno formy wysypać jedną część suchych składników, a na nie równomiernie rozłożyć połowę pokrojonych śliwek. Kolejno wysypać drugą część suchych składników, rozłożyć resztę śliwek i wysypać ostatnią część suchych składników.

Masło zetrzeć na dużych oczkach tarki na wierzch ciasta, równomiernie je rozkładając. Piec w temperaturze 180°C przez około 1 godzinę. Wyjąć i wystudzić lub zajadać jeszcze ciepłe.

Smacznego!

Moje uwagi

Źródło: ilovebake.pl.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz