KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2019 (45)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (52)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Szarlotka - nasza ulubiona

Data: 17 Wrzesień 2019
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 50 min
Czas oczekiwania: 1 h  - 1 h 30 min
Czas pieczenia: 1 h  - 1 h 10 min
Koszt: mały
Trudność: łatwy
Liczba porcji: 16.
Wymiary blachy: 20 x 30 cm.

Recenzja

Czyli tak jak w tytule - nasz ulubiony przepis na "typową" szarlotkę, choć nie twierdzę, że inne ciasta z jabłkami, których próbowaliśmy nam nie posmakowały :) To jest jednak moja sprawdzona i wielokrotnie przetestowana receptura na otrzymanie takiej szarlotki, która kojarzy mi się z wypiekami mojej mamy, a jaka według mnie tradycyjnie powinna być. Składa się na nią spód z kruchego ciasta, mnóstwo jabłek, uprzednio tylko pokrojonych w niewielkie plasterki i wymieszanych z cukrem i cynamonem oraz zwieńczająca całość kratka z kruchego ciasta wraz z kruszonką. Oczywiście bardzo dużo zależy od użytych jabłek (u mnie tym razem była to Antonówka). Dzięki temu, że jabłek wcześniej nie podsmażamy, po upieczeniu nie są one tak bardzo rozprażone, niczym marmolada, jak to bywa w niektórych szarlotkach. Nie ma tutaj piany z ubitych białek czy budyniu - tylko kruche ciasto, jabłka i kruszonka. I dla mnie taka szarlotka jest najlepsza, szczególnie na ciepło i zwłaszcza z lodami :) Szczerze polecam!

Składniki

Na ciasto kruche:

Na nadzienie jabłkowe:

Dodatkowo:

  • 1 roztrzepane żółtko, do posmarowania ciasta kruchego na wierzchu szarlotki

Na kruszonkę*:

Zmień jednostki

Przepis

Ciasto kruche:

Mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiać, dodać masło, cukier, ekstrakt z wanilii, żółtka i szybko zagnieść na jednolitą masę (można również użyć miksera z hakami do ciasta kruchego). Z ciasta uformować kulę, spłaszczyć ją, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut.

Po tym czasie około 1/3 schłodzonego ciasta oddzielić i ponownie schować do lodówki. Formę prostokątną o wymiarach 20 x 30 cm posmarować masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia**. Pozostałe 2/3 ciasta rozwałkować, lekko podsypując mąką i wykleić nią spód formy. Ponownie schłodzić w lodówce przez 30 minut.

Schłodzone ciasto nakłuć widelcem. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 180°C przez około 15 - 25 minut. Wyjąć i wystudzić.

W tym czasie przygotować jabłka.

Nadzienie jabłkowe:

Jabłka umyć, obrać, przekroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w niewielkie plasterki, około 2 - 3 centymetrowe. Dodać mąkę, cynamon i cukier - wymieszać i odstawić.

Kruszonka:

Wszystkie składniki na kruszonkę wyrobić między palcami.

Całość:

Na podpieczonym cieście równą warstwą wyłożyć jabłka.

Schłodzoną odłożoną 1/3 część ciasta rozwałkować, lekko podsypując mąką. Kolejno radełkiem wycinać paski o grubości ok. 1 - 1,5 cm i układać je na obrzeżach szarlotki oraz w poprzek, tworząc kratkę. Paski z ciasta kruchego posmarować rozbełtanym żółtkiem i posypać kruszonką.

Piec w temperaturze 180°C przez około 40 - 50 minut. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić lub zajadać jeszcze ciepłą.

Smacznego!

Moje uwagi

* Ja kruszonkę zawsze przygotowuję "na oko", ale tutaj podaję proporcje, które kiedyś się u mnie sprawdziły (może komuś się to przyda :))

** Forma, którą wykorzystałam pozwala na krojenie ciasta bezpośrednio w blaszce, bez ryzyka jej porysowania, dlatego świetnie sprawdza się do szarlotki :) Tutaj możecie zobaczyć, co to za blaszka: Forma do pieczenia ciasta 20 x 30

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz