Mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiać, dodać masło, cukier, żółtka, śmietanę i szybko zagnieść na jednolitą masę (można również użyć miksera z hakami do ciasta kruchego). Około 1/3 ciasta oddzielić. Z obu części uformować kule, spłaszczyć je, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut.
Spód tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem i oprószyć mąką*. Schłodzoną większą część ciasta rozwałkować, lekko podsypując mąką i wykleić nią spód formy. Ponownie schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Schłodzone ciasto nakłuć widelcem. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 180°C przez około 20 - 30 minut. Wyjąć i wystudzić.
W tym czasie przygotować masę jabłkową.
Jabłka umyć, obrać, przekroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki. Dodać cynamon, cukier i sok z cytryny - wymieszać i odstawić.
Wystudzony kruchy spód posypać bułką tartą, aby pochłonęła nadmiar wilgoci z jabłek. Wyłożyć masę jabłkową, wyrównać. Na wierzch zetrzeć drugą część kruchego ciasta.
Piec w temperaturze 180°C przez około 30 - 40 minut. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić lub zajadać jeszcze ciepłe.
Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!