KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2020 (2)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (52)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Szarlotka tatrzańska

Data: 27 Wrzesień 2013
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 35 min
Czas oczekiwania: 1 h  - 1 h 30 min
Czas pieczenia: 50 min - 1 h 10 min
Koszt: mały
Trudność: łatwy
Liczba porcji: 12.
Średnica blachy: 26 cm.

Recenzja

Słynna szarlotka, na którą przepisów w Internecie jest cała masa. Ten, z którego ja korzystam, podebrałam z już sprawdzonego źródła i sądzę, że była to świetna decyzja :) Proporcje ciasta kruchego i nadzienia jabłkowego są idealne - szarlotka zawiera dużo jabłek, czyli tak jak na nią przystało, a zarazem nie składa się tylko z nich (ciasta kruchego też jest w sam raz). Wyśmienita zarówno na zimno, jak i na ciepło z lodami :) Bardzo polecam!

Składniki

Na ciasto kruche:

Na masę jabłkową:

  • 2,5 kg jabłek odmiany szarlotkowej (np. szara reneta, antonówka)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 4 łyżki cukru pudru (lub do smaku, w zależności od kwaśności jabłek)
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny

Dodatkowo:

Zmień jednostki

Przepis

Ciasto kruche:

Mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiać, dodać masło, cukier, żółtka, śmietanę i szybko zagnieść na jednolitą masę (można również użyć miksera z hakami do ciasta kruchego). Około 1/3 ciasta oddzielić. Z obu części uformować kule, spłaszczyć je, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut.

Spód tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem i oprószyć mąką*. Schłodzoną większą część ciasta rozwałkować, lekko podsypując mąką i wykleić nią spód formy. Ponownie schłodzić w lodówce przez 30 minut.

Schłodzone ciasto nakłuć widelcem. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 180°C przez około 20 - 30 minut. Wyjąć i wystudzić.

W tym czasie przygotować masę jabłkową.

Masa jabłkowa:

Jabłka umyć, obrać, przekroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki. Dodać cynamon, cukier i sok z cytryny - wymieszać i odstawić.

Całość:

Wystudzony kruchy spód posypać bułką tartą, aby pochłonęła nadmiar wilgoci z jabłek. Wyłożyć masę jabłkową, wyrównać. Na wierzch zetrzeć drugą część kruchego ciasta.

Piec w temperaturze 180°C przez około 30 - 40 minut. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić lub zajadać jeszcze ciepłe.

Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!

Moje uwagi

* Może być też tortownica o średnicy 30 cm lub forma prostokątna o wymiarach 23 x 34 cm.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz