Mąkę pszenną przesiać, dodać masło, piwo i szybko zagnieść na jednolitą masę (można również użyć miksera z hakami do ciasta kruchego). Z ciasta uformować kulę, spłaszczyć ją, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. 1,5 - 2 godziny.
Schłodzone ciasto rozwałkować, lekko podsypując mąką, na grubość około 3 mm. Pokroić radełkiem na kwadraty o boku długości ok. 7 cm. Na środek każdego kwadratu wyłożyć 1 łyżeczkę marmolady lub powideł, a następnie skleić ze sobą dwa przeciwległe rogi ciastek.
Ułożyć na dwóch blaszkach (wyłożonych papierem do pieczenia). Piec w temperaturze 200°C przez około 15 minut, aż nabiorą delikatnie złotego koloru. Wyjąć, chwilę przestudzić na blaszce, a następnie wystudzić na kratce.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!