Mąkę pszenną przesiać, dodać masło, cukier, piwo i szybko zagnieść na jednolitą masę (można również użyć miksera z hakami do ciasta kruchego). Z ciasta uformować kulę, spłaszczyć ją, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. 1,5 - 2 godziny.
Schłodzone ciasto rozwałkować, lekko podsypując mąką, na grubość około 3 mm. Pokroić radełkiem na kwadraty o boku długości ok. 7 cm. Na połowie wyciętych kwadratów wyłożyć na środek 1 czubatą łyżeczkę nadzienia. Kwadraty z nadzieniem przykryć pozostałymi kwadratami (bez nadzienia) i dokładnie zlepić brzegi.
Ułożyć na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia). Brzegi ciastek docisnąć płaską stroną widelca, nadając im charakterystyczny wzorek. Przed pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka i posypać cukrem.
Piec w temperaturze 180°C przez około 12 - 18 minut, aż nabiorą delikatnie złotego koloru. Wyjąć, chwilę przestudzić na blaszce, a następnie wystudzić na kratce.
Banany obrać i pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Dodać posiekaną czekoladę oraz cukier - wymieszać i odstawić.
Smacznego!