KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2021 (1)Rok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (52)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Piwne poduszeczki z bananami i czekoladą

Data: 6 Wrzesień 2016
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 35 min
Czas oczekiwania: 1 h 30 min - 2 h 
Czas pieczenia: 12 min - 18 min
Koszt: mały
Trudność: średni
Liczba porcji: 10.
Ilość: 1 blacha

Recenzja

Niezwykle kruche ciasteczka, które swoją strukturą przypominać mogą ciastka francuskie lub półfrancuskie. Niezawodne połączenie banana z czekoladą, którym są nadziane, doskonale do nich pasuje, w związku z czym poduszeczki smakują tak cudownie, że nie sposób poprzestać na jednej :) Dosłownie rozpływają się w ustach! Szczerze polecam! :)

Składniki

Na ciasto kruche (na ok. 20 ciastek):

Na nadzienie:

Dodatkowo:

  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka, do posmarowania ciasteczek
  • 4 łyżki jasnego cukru trzcinowego muscovado, do posypania
Zmień jednostki

Przepis

Ciasto kruche:

Mąkę pszenną przesiać, dodać masło, cukier, piwo i szybko zagnieść na jednolitą masę (można również użyć miksera z hakami do ciasta kruchego). Z ciasta uformować kulę, spłaszczyć ją, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. 1,5 - 2 godziny.

Schłodzone ciasto rozwałkować, lekko podsypując mąką, na grubość około 3 mm. Pokroić radełkiem na kwadraty o boku długości ok. 7 cm. Na połowie wyciętych kwadratów wyłożyć na środek 1 czubatą łyżeczkę nadzienia. Kwadraty z nadzieniem przykryć pozostałymi kwadratami (bez nadzienia) i dokładnie zlepić brzegi.

Ułożyć na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia). Brzegi ciastek docisnąć płaską stroną widelca, nadając im charakterystyczny wzorek. Przed pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka i posypać cukrem.

Piec w temperaturze 180°C przez około 12 - 18 minut, aż nabiorą delikatnie złotego koloru. Wyjąć, chwilę przestudzić na blaszce, a następnie wystudzić na kratce.

Nadzienie:

Banany obrać i pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Dodać posiekaną czekoladę oraz cukier - wymieszać i odstawić.

Smacznego!

Moje uwagi

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz