Przy użyciu drożdży suszonych: Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z pozostałymi składnikami (oprócz oliwy). Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, pod koniec dodając oliwę.
Przy użyciu drożdży świeżych: Najpierw należy przygotować rozczyn. W tym celu drożdże wymieszać z połową letniej wody, cukrem i taką ilością mąki, odebranej z reszty składników, aby uzyskać rozczyn o konsystencji gęstej śmietany. Odstawić na 15 min, żeby drożdże "ruszyły". Następnie do rozczynu dodać pozostałe składniki: wodę (0,5 szklanki), sól, resztę mąki i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, pod koniec dodając oliwę.
Z ciasta uformować kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 h).
W tym czasie przygotować sos pomidorowy i dodatki.
Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i podsmażyć na oliwie do złotego koloru. Dodać pomidory w puszce (lub przecier) i smażyć, mieszając od czasu do czasu, aż sos odparuje i stanie się gęstszy. Dodać oregano i przeciśnięty przez praskę czosnek. Ściągnąć patelnię z palnika, doprawić solą i pieprzem. Odstawić.
Ser żółty (i/lub mozzarellę) zetrzeć na dużych oczkach tarki. Szynkę pokroić na mniejsze kawałki.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i podzielić na 10 równych części. Każdą część rozwałkować na placuszek i ułożyć na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia) w sporych odległościach od siebie.
Na wierzchu każdego placka rozsmarować sos i ułożyć szynkę lub inne przygotowane dodatki (bez sera!). Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do ponownego wyrastania, na około 30 minut, do podwojenia objętości.
Pizzerinki piec w temperaturze 180°C przez około 15 minut, następnie posypać je startym serem żółtym i piec dalej w tej samej temperaturze przez około 5 minut, aż brzegi zaczną się rumienić, a ser się stopi. Wyjąć i wystudzić na kratce.
Smacznego!