KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2021 (14)Rok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (53)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Pizzerinki

Data: 29 Lipiec 2016
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 40 min
Czas oczekiwania: 1 h 30 min - 1 h 50 min
Czas pieczenia: 15 min - 20 min
Koszt: mały
Trudność: łatwy
Liczba porcji: 10.
Ilość: 1 blacha

Recenzja

Pizzerinki, czyli wytrawne bułeczki a'la pizza z dowolnymi, ulubionymi przez nas dodatkami :) U mnie tym razem była to szynka i ser żółty, lecz nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać tu także pieczarki, salami, boczek, ananas lub co nam tylko ślina na myśl przyniesie :) Pyszny wypiek i na ciepło i na zimno - do zabrania na piknik, wycieczkę, w podróż, do pracy, szkoły czy na uczelnię. Bardzo polecam!

Składniki

Na ciasto drożdżowe:

Na sos pomidorowy:

Dodatkowo:

Zmień jednostki

Przepis

Ciasto drożdżowe:

Przy użyciu drożdży suszonych: Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z pozostałymi składnikami (oprócz oliwy). Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, pod koniec dodając oliwę.

Przy użyciu drożdży świeżych: Najpierw należy przygotować rozczyn. W tym celu drożdże wymieszać z połową letniej wody, cukrem i taką ilością mąki, odebranej z reszty składników, aby uzyskać rozczyn o konsystencji gęstej śmietany. Odstawić na 15 min, żeby drożdże "ruszyły". Następnie do rozczynu dodać pozostałe składniki: wodę (0,5 szklanki), sól, resztę mąki i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, pod koniec dodając oliwę.

Z ciasta uformować kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 h).

W tym czasie przygotować sos pomidorowy i dodatki.

Sos pomidorowy:

Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i podsmażyć na oliwie do złotego koloru. Dodać pomidory w puszce (lub przecier) i smażyć, mieszając od czasu do czasu, aż sos odparuje i stanie się gęstszy. Dodać oregano i przeciśnięty przez praskę czosnek. Ściągnąć patelnię z palnika, doprawić solą i pieprzem. Odstawić.

Ser żółty (i/lub mozzarellę) zetrzeć na dużych oczkach tarki. Szynkę pokroić na mniejsze kawałki.

Wykonanie:

Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i podzielić na 10 równych części. Każdą część rozwałkować na placuszek i ułożyć na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia) w sporych odległościach od siebie.

Na wierzchu każdego placka rozsmarować sos i ułożyć szynkę lub inne przygotowane dodatki (bez sera!). Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do ponownego wyrastania, na około 30 minut, do podwojenia objętości.

Pizzerinki piec w temperaturze 180°C przez około 15 minut, następnie posypać je startym serem żółtym i piec dalej w tej samej temperaturze przez około 5 minut, aż brzegi zaczną się rumienić, a ser się stopi. Wyjąć i wystudzić na kratce.

Smacznego!

Moje uwagi

* Można dać mniej, według uznania.
Źródło: smakuje.blox.pl.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz