KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2021 (14)Rok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (53)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Cebulaczki

Data: 8 Wrzesień 2014
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 35 min
Czas oczekiwania: 1 h 30 min - 1 h 50 min
Czas pieczenia: 20 min - 25 min
Koszt: mały
Trudność: łatwy
Liczba porcji: 8.
Ilość: 1 blacha

Recenzja

Mój bez wątpienia ulubiony przepis na cebulaczki :) Piekłam je według tej receptury już kilkukrotnie i zapewne jeszcze nie raz będą gościć u nas w domu :) Taki wytrawny wypiek zawsze świetnie sprawdza się na wynos - czy to jako drugie śniadanie w szkole/pracy czy jako przekąska na wycieczce rowerowej. Ciasto drożdżowe jest cudownie miękkie, a powierzchnia bułeczek sprawia, że nie potrzeba im już nic więcej. Ewentualnym dobrym dodatkiem jest "maźnięcie" ich po upieczeniu ketchupem (o ile akurat macie go w zasięgu ręki :) ) Bardzo, bardzo polecam!

Składniki

Na ciasto drożdżowe:

Na nadzienie:

Dodatkowo:

Zmień jednostki

Przepis

Ciasto drożdżowe:

Przy użyciu drożdży suszonych: Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z pozostałymi składnikami (oprócz oleju). Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, pod koniec dodając olej.

Przy użyciu drożdży świeżych: Najpierw należy przygotować rozczyn. W tym celu drożdże wymieszać z letnim mlekiem, miodem i taką ilością mąki, odebranej z reszty składników, aby uzyskać rozczyn o konsystencji gęstej śmietany. Odstawić na 15 min, żeby drożdże "ruszyły". Następnie do rozczynu dodać pozostałe składniki: wodę (0,5 szklanki), sól, resztę mąki i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, pod koniec dodając olej.

Z ciasta uformować kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 30-60 minut).

W tym czasie przygotować nadzienie.

Nadzienie:

Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i podsmażyć na oliwie do złotego koloru. Ściągnąć patelnię z palnika, doprawić cebulę solą i pieprzem. Odstawić.

Ser żółty zetrzeć na dużych oczkach tarki.

Wykonanie:

Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i podzielić na 8 równych części. Każdą część rozwałkować na placuszek i ułożyć na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia) w sporych odległościach od siebie.

Placki posmarować jajkiem roztrzepanym z 2 łyżkami ketchupu, a na środku umieścić kopiastą łyżkę przestudzonego nadzienia. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do ponownego wyrastania, na około 30 minut, do podwojenia objętości.

Cebulaczki piec najpierw w temperaturze 200°C przez około 5 minut, następnie posypać je startym serem żółtym i piec dalej w temperaturze 180°C przez około 15 - 20 minut, aż brzegi zaczną się rumienić. Jeśli zbyt szybko zaczną się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić na kratce.

Smacznego!

Moje uwagi

Zmieniłam trochę sposób przygotowania bułeczek.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz