KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2021 (1)Rok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (52)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Cebularze z makiem

Data: 3 Lipiec 2013
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 30 min
Czas oczekiwania: 2 h  - 2 h 20 min
Czas pieczenia: 15 min - 20 min
Koszt: mały
Trudność: łatwy
Liczba porcji: 6.
Ilość: 1 blacha

Recenzja

Cebularze to tradycyjne lubelskie placki drożdżowe z duszoną cebulką i dodatkiem maku. Naprawdę pyszna wytrawna bułka! :) Świetne sprawdzą się na pikniku, wycieczce rowerowej czy gdziekolwiek na wynos, zamiast kanapki. Bardzo polecam, zwłaszcza fanom cebuli w takiej postaci.

Składniki

Na ciasto drożdżowe:

Na nadzienie:

Dodatkowo:

  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka, do posmarowania bułeczek
Zmień jednostki

Przepis

Ciasto drożdżowe:

Przy użyciu drożdży suszonych: Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z pozostałymi składnikami (oprócz oleju). Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, pod koniec dodając olej.

Przy użyciu drożdży świeżych: Najpierw należy przygotować rozczyn. W tym celu drożdże wymieszać z połową letniej wody, cukrem i taką ilością mąki, odebranej z reszty składników, aby uzyskać rozczyn o konsystencji gęstej śmietany. Odstawić na 15 min, żeby drożdże "ruszyły". Następnie do rozczynu dodać pozostałe składniki: wodę (ok. 90 ml), sól, resztę mąki i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, pod koniec dodając olej.

Z ciasta uformować kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 h).

W tym czasie przygotować nadzienie cebulowe.

Nadzienie:

Cebulę obrać, pokroić w półplasterki lub kosteczkę i podsmażyć na oliwie do złotego koloru.

Ściągnąć patelnię z palnika, doprawić cebulę solą i pieprzem. Wymieszać z makiem i odstawić.

Wykonanie:

Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i podzielić na 6 równych części. Każdą część rozwałkować na placuszek o średnicy ok. 15 cm i ułożyć na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia) w sporych odległościach od siebie.

Na środku każdego placka umieścić kopiastą łyżkę przestudzonego nadzienia. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do ponownego wyrastania, na około 30 minut, do podwojenia objętości.

Cebularze (samo ciasto wokół nadzienia) przed pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka. Piec w temperaturze 180°C przez około 15 - 20 minut, aż brzegi zaczną się rumienić. Wyjąć i wystudzić na kratce.

Smacznego!

Moje uwagi

Źródło: wkrainiesmaku.pl.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz