Przy użyciu drożdży suszonych: Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z pozostałymi składnikami (oprócz oleju). Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, pod koniec dodając olej.
Przy użyciu drożdży świeżych: Najpierw należy przygotować rozczyn. W tym celu drożdże wymieszać z połową letniej wody, cukrem i taką ilością mąki, odebranej z reszty składników, aby uzyskać rozczyn o konsystencji gęstej śmietany. Odstawić na 15 min, żeby drożdże "ruszyły". Następnie do rozczynu dodać pozostałe składniki: wodę (ok. 90 ml), sól, resztę mąki i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, pod koniec dodając olej.
Z ciasta uformować kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 h).
W tym czasie przygotować nadzienie cebulowe.
Cebulę obrać, pokroić w półplasterki lub kosteczkę i podsmażyć na oliwie do złotego koloru.
Ściągnąć patelnię z palnika, doprawić cebulę solą i pieprzem. Wymieszać z makiem i odstawić.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i podzielić na 6 równych części. Każdą część rozwałkować na placuszek o średnicy ok. 15 cm i ułożyć na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia) w sporych odległościach od siebie.
Na środku każdego placka umieścić kopiastą łyżkę przestudzonego nadzienia. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do ponownego wyrastania, na około 30 minut, do podwojenia objętości.
Cebularze (samo ciasto wokół nadzienia) przed pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka. Piec w temperaturze 180°C przez około 15 - 20 minut, aż brzegi zaczną się rumienić. Wyjąć i wystudzić na kratce.
Smacznego!