KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2021 (14)Rok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (53)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Piegowate ciasteczka kawowe

Data: 23 Wrzesień 2013
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 20 min
Czas pieczenia: 15 min
Koszt: mały
Trudność: łatwy
Liczba porcji: 15.
Ilość: 2 blachy

Recenzja

Mała słodycz dla amatorów kawy :) Te cudownie kruche i intensywnie kawowe ciasteczka idealnie nadadzą się nie tylko do porannej kawy, ale i o każdej innej porze dnia :) Nie są bardzo słodkie (jak niektóre ciastka), a przy tym dość specyficzne w smaku, dlatego nie każdemu mogą przypaść do gustu. Nam bardzo smakowały :) Polecam!

Składniki

Na ok. 30 ciastek:

Zmień jednostki

Przepis

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodać wszystkie pozostałe składniki i zmiksować do połączenia oraz powstania plastycznej i łatwej do formowania masy.

Kolejno odrywać małe kawałki ciasta i formować kulki wielkości orzecha włoskiego (ponieważ ciasto może się kleić najlepiej jest w trakcie formowania kulek maczać ręce w wodzie). Układać na dwóch blaszkach (wyłożonych papierem do pieczenia) w niewielkich odległościach od siebie. Każdą kulkę spłaszczyć łyżką, zwilżaną w wodzie.

Piec w temperaturze 200°C przez około 15 minut, aż nabiorą delikatnie złotego koloru. Wyjąć, chwilę przestudzić na blaszce, a następnie wystudzić na kratce.

Smacznego!

Moje uwagi

Źródło: www.mirabelkowy.pl.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz