KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2021 (5)Rok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (53)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Pasztet z cukinii

Data: 13 Marzec 2021
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 40 min
Czas pieczenia: 1 h  - 1 h 10 min
Koszt: mały
Trudność: łatwy
Liczba porcji: 12.
Wymiary blachy: 11 x 30 cm.

Recenzja

Przepyszny warzywny pasztet z cukinii. Wyrazisty w smaku i wcale nie gorszy niż pasztety mięsne, choć trudne je ze sobą porównywać, bo to zupełnie dwa różne wypieki :) Dużą robotę robią tu przyprawy - gdyby nie one, pasztet byłby mdły i nieciekawy. To świetna alternatywa dla wędliny czy innych składników kanapek. Powinien posmakować nawet typowym mięsożercom (tak przynajmniej było u nas). Bardzo polecam!

Składniki

Na pasztet:

Zmień jednostki

Przepis

Cukinię umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Lekko posolić i odstawić na 15-20 minut.

Marchewkę obrać, umyć i także zetrzeć na dużych oczkach. Odstawić.

Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i odstawić.

Kiedy cukinia puści sok, odcisnąć ją z nadmiaru wody i umieścić w dużym naczyniu. Dodać marchewkę, cebulę, żółtka (białek nie wyrzucamy!), oliwę lub olej, posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek (lub czosnek suszony) i przyprawy. Dokładnie wymieszać. Kolejno dodać bułkę tartą i kaszę manną, wymieszać.

W osobnej miseczce ubić białka na sztywną pianę*. Delikatnie wymieszać szpatułką z masą warzywną i ewentualnie doprawić jeszcze do smaku (masa powinna być dobrze przyprawiona, żeby pasztet nie był mdły).

Formę keksową o wymiarach ok. 11 x 30 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Masę warzywną przełożyć do formy, wierzch wyrównać. Piec w temperaturze 190°C przez około 60 - 70 minut. Jeśli pasztet zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową.

Wyjąć i wystudzić w formie. Z wyjmowaniem z formy i krojeniem należy poczekać do momentu, aż pasztet będzie całkowicie zimny, a najlepiej schłodzony w lodówce - dopiero wtedy będzie miał odpowiednio ścisłą konsystencję i pokroi się bez problemu.

Smacznego!

Moje uwagi

* Zarówno miska, w której ubijamy białka, jak i ubijaki do piany muszą być idealnie czyste i dokładnie wytarte do sucha. W przeciwnym wypadku piana się nie ubije.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz