Cukinię umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Lekko posolić i odstawić na 15-20 minut.
Marchewkę obrać, umyć i także zetrzeć na dużych oczkach. Odstawić.
Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i odstawić.
Kiedy cukinia puści sok, odcisnąć ją z nadmiaru wody i umieścić w dużym naczyniu. Dodać marchewkę, cebulę, żółtka (białek nie wyrzucamy!), oliwę lub olej, posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek (lub czosnek suszony) i przyprawy. Dokładnie wymieszać. Kolejno dodać bułkę tartą i kaszę manną, wymieszać.
W osobnej miseczce ubić białka na sztywną pianę*. Delikatnie wymieszać szpatułką z masą warzywną i ewentualnie doprawić jeszcze do smaku (masa powinna być dobrze przyprawiona, żeby pasztet nie był mdły).
Formę keksową o wymiarach ok. 11 x 30 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Masę warzywną przełożyć do formy, wierzch wyrównać. Piec w temperaturze 190°C przez około 60 - 70 minut. Jeśli pasztet zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową.
Wyjąć i wystudzić w formie. Z wyjmowaniem z formy i krojeniem należy poczekać do momentu, aż pasztet będzie całkowicie zimny, a najlepiej schłodzony w lodówce - dopiero wtedy będzie miał odpowiednio ścisłą konsystencję i pokroi się bez problemu.
Smacznego!