KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2021 (1)Rok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (52)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Pasztet pieczarkowo - jajeczny

Data: 18 Lipiec 2014
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 50 min
Czas pieczenia: 1 h 
Koszt: mały
Trudność: łatwy
Liczba porcji: 10.
Wymiary blachy: 25 x 10 cm.

Recenzja

Miałam w planach przygotować go na tegoroczne święta Wielkanocne, ale zabrakło mi już i czasu i miejsca w lodówce :P W końcu jednak go wypróbowałam, z czego bardzo się cieszę, bo pasztet wyszedł rewelacyjny! Nie spodziewaliśmy się, że takie połączenie pieczarek z jajkami przyniesie tak udany efekt końcowy :) To doskonały wypiek na urozmaicenie codziennych kanapek. Z całą pewnością jeszcze nie raz do niego wrócę :) Polecam!

Składniki

Na pasztet:

Zmień jednostki

Przepis

Jajka (10 sztuk) ugotować na twardo. Obrać i pokroić w kostkę*.

Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i podsmażyć na maśle do złotego koloru. Pieczarki umyć, zetrzeć na grubych oczkach tarki, dodać do cebuli i podsmażyć (najlepiej bez przykrycia), aż cała woda odparuje. Posmażyć chwilę, by zmniejszyły swoją objętość. Ściągnąć patelnię z palnika, doprawić nadzienie solą i pieprzem. Odstawić i przestudzić.

Szczypiorek i natkę pietruszki umyć, osuszyć i posiekać drobno.

Pieczarki wymieszać z ugotowanymi i pokrojonymi jajkami. Dodać posiekany szczypiorek i natkę, wymieszać. Doprawić masę suszoną bazylią, majerankiem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem (masa powinna być dobrze przyprawiona, żeby pasztet nie był mdły). Kolejno dodać surowe jajka, śmietanę, majonez i bułkę tartą. Dokładnie wymieszać i ewentualnie doprawić jeszcze ziołami, solą lub pieprzem.

Formę keksową posmarować masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Masę pieczarkowo - jajeczną przełożyć do formy. Piec w temperaturze 200°C przez 1 godzinę. Jeśli pasztet zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową.

Wyjąć i wystudzić w formie. Z wyjmowaniem z formy i krojeniem należy poczekać do momentu, aż pasztet będzie całkowicie zimny, a najlepiej schłodzony w lodówce - dopiero wtedy będzie miał odpowiednio ścisłą konsystencję i pokroi się bez problemu.

Smacznego!

Moje uwagi

* Ja korzystam z metalowej kratki do siekania gotowanych warzyw na sałatkę. Przeciskam przez nią pokrojone na plasterki jajka - tak jest według mnie szybciej i wygodniej :)
Źródło: gotujebolubie.pl.
Zmieniłam proporcje przypraw.

Komentarze

Dodaj nowy komentarz
Gość
2020-04-10 10:28
Już wiele razy korzystałam z Pani przepisu - pasztet jest przepyszny! Świetnie się sprawdza jako dodatkowe danie wigilijne :) Ja akurat "twarde" składniki mielę w maszynce na drobnych oczkach, bo lubię jednolitą konsystencję, później dodaję przyprawy i zieleninkę, i też wychodzi w porządku :)
Na paterce
2020-04-14 15:06
Bardzo się cieszę, że pasztet smakuje :)
Odpowiedz