Jajka (9 sztuk) ugotować na twardo. Obrać i zetrzeć na tarce.
Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i podsmażyć na maśle do złotego koloru. Ściągnąć patelnię z palnika, odstawić.
Ser żółty zetrzeć na dużych oczkach tarki. Szczypiorek umyć, osuszyć i posiekać drobno.
Jajka wymieszać z przesmażoną cebulą, startym serem i posiekanym szczypiorkiem. Doprawić masę gałką muszkatołową, solą i pieprzem (masa powinna być dobrze przyprawiona, żeby pasztet nie był mdły). Kolejno dodać surowe żółtko (białka nie wyrzucamy!), śmietanę i bułkę tartą.
Białko ubić na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać szpatułką z masą jajeczną i ewentualnie doprawić jeszcze gałką, solą lub pieprzem.
Formę keksową o długości ok. 24 cm posmarować masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Masę jajeczną przełożyć do formy. Piec w temperaturze 180°C przez około 35 minut. Jeśli pasztet zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową.
Wyjąć i wystudzić w formie. Z wyjmowaniem z formy i krojeniem należy poczekać do momentu, aż pasztet będzie całkowicie zimny, a najlepiej schłodzony w lodówce - dopiero wtedy będzie miał odpowiednio ścisłą konsystencję i pokroi się bez problemu.
Smacznego!