KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2021 (1)Rok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (52)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Pasztet jajeczny

Data: 25 Sierpień 2014
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 45 min
Czas pieczenia: 35 min
Koszt: mały
Trudność: łatwy
Liczba porcji: 10.
Wymiary blachy: 11 x 24 cm.

Recenzja

Całkiem niedawno prezentowałam Wam pasztet pieczarkowo - jajeczny, który okazał się być niezwykle udanym eksperymentem z grupy "wytrawnych wypieków" :) Smakował znacznie lepiej niż się tego spodziewaliśmy i stąd też chętnie wypróbowałam kolejny przepis. Tym razem była to mieszanka sera żółtego i jajek ugotowanych na twardo, która także okazała się być strzałem w 10 :) Pasztet smakował doskonale! Do tego stanowi ciekawą i pyszną alternatywę dla zwykłego sera na kanapkę. Tak samo jak w pasztecie z pieczarkami również i tu bardzo ważne jest, aby pasztet dobrze przyprawić, gdyż zbyt mała ilość soli, pieprzu czy gałki muszkatołowej może zepsuć cały efekt... Bardzo polecam!

Składniki

Na pasztet:

Zmień jednostki

Przepis

Jajka (9 sztuk) ugotować na twardo. Obrać i zetrzeć na tarce.

Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i podsmażyć na maśle do złotego koloru. Ściągnąć patelnię z palnika, odstawić.

Ser żółty zetrzeć na dużych oczkach tarki. Szczypiorek umyć, osuszyć i posiekać drobno.

Jajka wymieszać z przesmażoną cebulą, startym serem i posiekanym szczypiorkiem. Doprawić masę gałką muszkatołową, solą i pieprzem (masa powinna być dobrze przyprawiona, żeby pasztet nie był mdły). Kolejno dodać surowe żółtko (białka nie wyrzucamy!), śmietanę i bułkę tartą.

Białko ubić na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać szpatułką z masą jajeczną i ewentualnie doprawić jeszcze gałką, solą lub pieprzem.

Formę keksową o długości ok. 24 cm posmarować masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Masę jajeczną przełożyć do formy. Piec w temperaturze 180°C przez około 35 minut. Jeśli pasztet zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową.

Wyjąć i wystudzić w formie. Z wyjmowaniem z formy i krojeniem należy poczekać do momentu, aż pasztet będzie całkowicie zimny, a najlepiej schłodzony w lodówce - dopiero wtedy będzie miał odpowiednio ścisłą konsystencję i pokroi się bez problemu.

Smacznego!

Moje uwagi

Odrobinę zmodyfikowałam przepis.

Komentarze

Dodaj nowy komentarz
Gość
2020-04-01 14:42
Pyszny pasztet
Odpowiedz