KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2020 (41)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (52)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Odwrócone ciasto ze śliwkami

Data: 1 Październik 2020
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 30 min
Czas pieczenia: 50 min - 1 h 
Koszt: mały
Trudność: łatwy
Liczba porcji: 12.
Średnica blachy: 22 cm.

Recenzja

Trochę nietypowy, chociaż chyba coraz bardziej popularny rodzaj ciasta, w którym kolejność poszczególnych warstw umieszczanych w formie zostaje odwrócona: najpierw kładziemy owoce, a dopiero potem wylewamy ciasto. Po upieczeniu całość oczywiście odwracamy do góry nogami i w ten sposób podajemy. Nie jest to może najpiękniej wyglądające ciasto, ale zdecydowanie nadrabia smakiem :) Jest bardzo wilgotne i mięciutkie, a śliwki oraz skórka otarta z pomarańczy, które mamy w tym przypadku idealnie je uzupełniają. Osobiście na pewno jeszcze nie raz je zrobię :) Bardzo polecam!

Składniki

Na ciasto ucierane:

Dodatkowo:

Zmień jednostki

Przepis

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sodę - wymieszać, przesiać i odstawić.

W misie miksera umieścić masło, cukier i cukier wanilinowy. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Kolejno dodać jajko i skórkę z pomarańczy i utrzeć do całkowitego połączenia się składników. Na przemian, w trzech turach dodawać przesiane suche składniki oraz kefir, mieszając szpatułką lub na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej.

Spód tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem i oprószyć mąką. Na dno formy wylać i rozprowadzić roztopione masło, posypać równomiernie cukrem (dodatkowa 1 łyżka masła i 1 łyżka cukru).

Śliwki umyć, przepołowić (lub pokroić na ćwiartki, jeśli śliwki są duże) i pozbawić pestek. Ułożyć na dnie formy rozcięciami ku górze w taki sposób, by lekko na siebie zachodziły. Na śliwki wyłożyć przygotowane ciasto, wyrównać.

Piec w temperaturze 170°C przez około 50 - 60 minut, do suchego patyczka*. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i lekko wystudzić.

Jeszcze ciepłe ciasto przełożyć na paterę "do góry dnem", ściągając z warstwy śliwek papier do pieczenia.

Smacznego!

Moje uwagi

* Autorka ostrzega, że z formy typu tortownica może podczas pieczenia kapać sok ze śliwek i wówczas formę należy uszczelnić z zewnątrz od dołu np. folią aluminiową. U mnie jednak nic takiego nie było potrzebne (sok nie przeciekał), ale jeśli macie wątpliwości co do swojej formy, to możecie ją dodatkowo zabezpieczyć :)

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz