KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2021 (14)Rok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (53)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Odwrócone ciasto z pomarańczami

Data: 12 Styczeń 2017
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 50 min
Czas pieczenia: 30 min - 35 min
Koszt: mały
Trudność: średni
Liczba porcji: 16.
Średnica blachy: 26 cm.

Recenzja

Kolejny już na stronie przepis na nieziemsko wilgotne ciasto z owocami :) Tym razem jednak owoce umieszczone zostały nie na wierzchu, nie w środku, a na spodzie foremki, pod ciastem (z czego też oczywiście wynika jego nazwa). Odwrócone ciasta przygotowywać można z różnymi owocami, lecz w tym przypadku polecam zanadto nie odbiegać od przepisu, bowiem pomarańcze stanowią tu nie tylko niezbędny owocowy dodatek, ale również służą do sporządzenia syropu pomarańczowego. Dzięki temu, że ciasto jest nim nasączane zaraz po upieczeniu, w efekcie staje się jeszcze bardziej wilgotne i aromatyczne :) Same pomarańcze zaś, za sprawą gotowania w syropie nie są tak gorzkie i twarde, jakie byłyby po dodaniu ich do ciasta zaraz po pokrojeniu. Bardzo polecam! :)

Składniki

Na pomarańcze w syropie:

Na ciasto:

Opcjonalnie:

  • 1-2 łyżki konfitury pomarańczowej, morelowej lub brzoskwiniowej
Zmień jednostki

Przepis

Pomarańcze w syropie:

Pomarańcze wyszorować i wyparzyć. Pokroić w grube plastry - będziemy potrzebować tyle plasterków, aby przykryć nimi dno tortownicy o średnicy 26 cm*.

W płaskim i szerokim garnuszku lub na stalowej patelni zagotować wodę z cukrem. Gotować, aż cukier się rozpuści, wymieszać.

Na wodę z cukrem wyłożyć plasterki pomarańczy. Gotować, na małym ogniu, przez około 12-15 minut. W połowie gotowania można odwrócić plasterki na drugą stronę. Przez ten czas skórka pomarańczy zmięknie, a z wody z cukrem powstanie pyszny pomarańczowy syrop.

Ciasto:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło roztopić, odstawić do wystygnięcia.

Do miseczki przesiać mąkę z sodą oczyszczoną.

W drugim naczyniu wymieszać kefir z roztopionym i przestudzonym masłem. Dodać jajka, cukier, skórkę z pomarańczy i roztrzepać rózgą kuchenną. Dodać przesiane suche składniki i krótko wymieszać rózgą lub na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej.

Spód tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem i oprószyć mąką. Na spodzie ściśle poukładać plasterki pomarańczy w syropie, jeden przy drugim. Na owoce przelać ciasto, wierzch wyrównać.

Piec w temperaturze 160°C przez około 30 minut, lub dłużej, do suchego patyczka. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową.

Gorące ciasto uwolnić z foremki. Ostrym nożem ściąć wyrośniętą górkę (jeśli się pojawiła) tak, aby wierzch był zupełnie płaski. Ciasto ponakłuwać patyczkiem, a następnie delikatnie nasączać pozostałym syropem pomarańczowym (zachować 2 łyżki syropu). Pozostawić do wystudzenia.

Wystudzone ciasto przełożyć na paterę dnem do góry. Odłożonymi 2 łyżkami syropu polać ciasto, by powierzchnia z pomarańczami pozostała błyszcząca. Wierzch można dodatkowo posmarować konfiturą.

Smacznego!

Moje uwagi

* Może być też mniejsza tortownica, o średnicy 23 cm.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz