Wszystkie składniki na kruszonkę wyrobić między palcami.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Rabarbar umyć i pokroić na kawałki o grubości ok. 2 cm (nie trzeba go obierać). Wymieszać z cukrem, odłożyć na 2 minuty, po czym ponownie wymieszać.
Mąkę pszenną i proszek do pieczenia - wymieszać, przesiać i odstawić.
W misie miksera umieścić 115 g masła i cukier. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Kolejno dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając do całkowitego połączenia się składników po każdym dodaniu (każde jajko miksować ok. 0,5 - 1 min.). Dodać skórkę i sok z pomarańczy, zmiksować. Na koniec dodać przesiane suche składniki oraz kwaśną śmietanę i krótko wymieszać szpatułką lub na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej.
Spód tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem i oprószyć mąką. Pozostałe 30 g masła pokroić na kawałki/plasterki i rozłożyć równomiernie na dnie formy. Na spód, pomiędzy masło, wyłożyć rabarbar w cukrze, wyrównać. Na rabarbar wyłożyć przygotowane ciasto, wyrównać. Przed pieczeniem równomiernie posypać przygotowaną wcześniej kruszonką.
Piec w temperaturze 180°C przez około 60 minut, do suchego patyczka*. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i lekko wystudzić.
Jeszcze ciepłe ciasto przełożyć na paterę "do góry dnem", ściągając z warstwy rabarbaru papier do pieczenia. W ten sposób kruszonka powinna być na spodzie ciasta, a rabarbar na górze.
Smacznego!