KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2021 (14)Rok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (53)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Odwrócone ciasto z rabarbarem i kruszonką

Data: 10 Maj 2021
Ulubione

Cechy

Koszt: mały
Trudność: łatwy
Liczba porcji: 16.
Średnica blachy: 22 cm.

Recenzja

Kolejny już przepis na stronie na tzw. "ciasto odwrócone", w którym owoce umieszcza się na spodzie formy i dopiero na nie wylewa ciasto. Po upieczeniu wypiek wyjmuje się "do góry nogami", w efekcie czego owoce ze spodu znajdują się na wierzchu. Tu dodatkowo ciasto przed pieczeniem posypuje się kruszonką, która finalnie ląduje na spodzie. Nie jest to najlepiej prezentujący się wypiek, ale taki już urok ciast odwróconych :) Jest za to przepyszne, wilgotne, a rabarbar w takim wariancie smakuje inaczej niż gdyby znajdował się na powierzchni lub w środku ciasta. Kruszonkowy spód doskonale uzupełnia całość. Bardzo polecam!

Składniki

Na kruszonkę:

Na ciasto ucierane:

Dodatkowo:

Zmień jednostki

Przepis

Kruszonka:

Wszystkie składniki na kruszonkę wyrobić między palcami.

Ciasto ucierane:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Rabarbar umyć i pokroić na kawałki o grubości ok. 2 cm (nie trzeba go obierać). Wymieszać z cukrem, odłożyć na 2 minuty, po czym ponownie wymieszać.

Mąkę pszenną i proszek do pieczenia - wymieszać, przesiać i odstawić.

W misie miksera umieścić 115 g masła i cukier. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Kolejno dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając do całkowitego połączenia się składników po każdym dodaniu (każde jajko miksować ok. 0,5 - 1 min.). Dodać skórkę i sok z pomarańczy, zmiksować. Na koniec dodać przesiane suche składniki oraz kwaśną śmietanę i krótko wymieszać szpatułką lub na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej.

Spód tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem i oprószyć mąką. Pozostałe 30 g masła pokroić na kawałki/plasterki i rozłożyć równomiernie na dnie formy. Na spód, pomiędzy masło, wyłożyć rabarbar w cukrze, wyrównać. Na rabarbar wyłożyć przygotowane ciasto, wyrównać. Przed pieczeniem równomiernie posypać przygotowaną wcześniej kruszonką.

Piec w temperaturze 180°C przez około 60 minut, do suchego patyczka*. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i lekko wystudzić.

Jeszcze ciepłe ciasto przełożyć na paterę "do góry dnem", ściągając z warstwy rabarbaru papier do pieczenia. W ten sposób kruszonka powinna być na spodzie ciasta, a rabarbar na górze.

Smacznego!

Moje uwagi

* Pod formą, poziom niżej w piekarniku, na wszelki wypadek warto położyć większą formę lub blaszkę, na wypadek gdyby z rabarbaru ściekał nadmiar soku. U mnie na szczęście nic nie wyciekało :)

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz