W garnku umieścić całe pomarańcze i gotować na małym ogniu, pod przykryciem, przez około 2 godziny, od czasu do czasu obracając je. Zdjąć z palnika, odcedzić i zostawić do całkowitego wystygnięcia (najlepiej przygotować je dzień wcześniej).
Wystudzone pomarańcze pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować blenderem na gładki mus.
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
Do miseczki przesiać mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Dodać zmielone migdały, wymieszać i odstawić.
W misie miksera umieścić jajka i cukier. Utrzeć do powstania jednolitej, kremowej i jasnej masy. Dodać mus pomarańczowy i zmiksować krótko, do połączenia się składników. Dodać zawartość miski z mąką i krótko wymieszać szpatułką lub na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej.
Spód tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto przelać do formy, wierzch wyrównać. Piec w temperaturze 175°C przez około 1 godzinę, do suchego patyczka. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić. Dowolnie udekorować.
Smacznego!