KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2021 (14)Rok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (53)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Hiszpańskie ciasto z gotowanych pomarańczy

Data: 1 Grudzień 2018
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 20 min
Czas oczekiwania: 2 h 30 min
Czas pieczenia: 1 h 
Koszt: średni
Trudność: łatwy
Liczba porcji: 12.
Średnica blachy: 22 cm.

Recenzja

Bardzo wilgotne i intensywnie pomarańczowe ciasto, w którym wykorzystujemy całe pomarańcze, ugotowane i zblendowane. Chociaż owoców nie obieramy ze skórki, to ciasto nie ma gorzkawego posmaku - jest w sam raz słodkie i bardzo wyraziste :) Smakuje zdecydowanie inaczej niż ciasta z dodatkiem samej tylko skórki bądź soku z pomarańczy. Ja swoje udekorowałam plastrami pomarańczy gotowanymi w syropie (lecz nie tak słodkim, jak przy przygotowywaniu skórki kandyzowanej). Bardzo polecam! :)

Składniki

Na ciasto:

Zmień jednostki

Przepis

W garnku umieścić całe pomarańcze i gotować na małym ogniu, pod przykryciem, przez około 2 godziny, od czasu do czasu obracając je. Zdjąć z palnika, odcedzić i zostawić do całkowitego wystygnięcia (najlepiej przygotować je dzień wcześniej).

Wystudzone pomarańcze pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować blenderem na gładki mus.

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.

Do miseczki przesiać mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Dodać zmielone migdały, wymieszać i odstawić.

W misie miksera umieścić jajka i cukier. Utrzeć do powstania jednolitej, kremowej i jasnej masy. Dodać mus pomarańczowy i zmiksować krótko, do połączenia się składników. Dodać zawartość miski z mąką i krótko wymieszać szpatułką lub na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej.

Spód tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto przelać do formy, wierzch wyrównać. Piec w temperaturze 175°C przez około 1 godzinę, do suchego patyczka. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić. Dowolnie udekorować.

Smacznego!

Moje uwagi

Źródło: gotujebolubie.pl.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz