KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2021 (12)Rok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (53)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Muffinki piernikowe z powidłami i marcepanem

Data: 21 Grudzień 2015
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 25 min
Czas pieczenia: 20 min - 25 min
Koszt: mały
Trudność: łatwy
Liczba porcji: 12.

Recenzja

Kolejne już na blogu muffinki piernikowe :) Robi się je ekspresowo pomimo tego, że dodatkowo nadziewane są powidłami i masą marcepanową. Zarówno w trakcie pieczenia, jak i już po ostygnięciu pachną nieziemsko, dzięki czemu skutecznie nastrajają na święta :) A w smaku są jeszcze lepsze! Bardzo polecam!

Składniki

Na muffinki:

Na nadzienie:

Zmień jednostki

Przepis

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Do miseczki przesiać mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika. Dodać cukier, wymieszać i odstawić.

Do drugiej miseczki wlać mleko, olej, wbić jajka i roztrzepać widelcem. Dodać przesiane suche składniki i krótko wymieszać szpatułką lub na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej.

Z masy marcepanowej uformować 12 kuleczek wielkości małego orzecha włoskiego.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami lub posmarować masłem i oprószyć mąką. Połowę ciasta wyłożyć do papilotek (po ok. 2 łyżki ciasta), wyrównać. Na sam środek wyłożyć pełną łyżeczkę powideł i jedną kulkę marcepanu. Przykryć pozostałą częścią ciasta i wyrównać.

Piec w temperaturze 200°C przez około 20 - 25 minut, do suchego patyczka. Jeśli zbyt szybko zaczną się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić.

Smacznego!

Moje uwagi

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz