Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Do miseczki przesiać mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika. Dodać cukier, wymieszać i odstawić.
Do drugiej miseczki wlać mleko, olej, wbić jajka i roztrzepać widelcem. Dodać przesiane suche składniki i krótko wymieszać szpatułką lub na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej.
Z masy marcepanowej uformować 12 kuleczek wielkości małego orzecha włoskiego.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami lub posmarować masłem i oprószyć mąką. Połowę ciasta wyłożyć do papilotek (po ok. 2 łyżki ciasta), wyrównać. Na sam środek wyłożyć pełną łyżeczkę powideł i jedną kulkę marcepanu. Przykryć pozostałą częścią ciasta i wyrównać.
Piec w temperaturze 200°C przez około 20 - 25 minut, do suchego patyczka. Jeśli zbyt szybko zaczną się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić.
Smacznego!