KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2021 (14)Rok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (53)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Muffinki czekoladowe nadziewane Nutellą

Data: 14 Luty 2014
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 25 min
Czas pieczenia: 20 min - 25 min
Koszt: mały
Trudność: łatwy
Liczba porcji: 12.

Recenzja

Babeczki, które doskonale zaspokoją ochotę na czekoladę! Są mocno kakaowe, a przy tym niezwykle szybkie i proste do przygotowania (jak każde muffinki zresztą :)). Nadzienie z Nutelli oraz polewa z gorzkiej czekolady czynią je jeszcze bardziej czekoladowymi, dzięki czemu jeszcze lepiej poprawiają nastrój :) Z tych dodatków można oczywiście zrezygnować, ale ja zachęcam do zrobienia muffinek w ich pełnej krasie! Naprawdę polecam!

Składniki

Na muffinki:

Dodatkowo:

Zmień jednostki

Przepis

Muffinki:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Do miseczki przesiać mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia. Dodać cukier, wymieszać i odstawić.

Do drugiej miseczki wlać mleko, olej, wbić jajka i roztrzepać widelcem. Dodać przesiane suche składniki i krótko wymieszać szpatułką lub na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami lub posmarować masłem i oprószyć mąką. Połowę ciasta wyłożyć do papilotek (po ok. 2 łyżki ciasta), wyrównać. Na sam środek wyłożyć pełną łyżeczkę Nutelli. Przykryć pozostałą częścią ciasta i wyrównać.

Piec w temperaturze 180°C przez około 20 - 25 minut, do suchego patyczka. Jeśli zbyt szybko zaczną się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić.

Wykończenie:

W małym garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną czekoladę i odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego*.

Muffinki polać gęstniejącą polewą czekoladową.

Smacznego!

Moje uwagi

* Gdyby czekolada nie rozpuściła się do końca, a kremówka była już zbyt chłodna - można podgrzać całość na palniku, lecz tylko przez chwilę (!), do ocieplenia polewy.
Źródło: smakuje.blox.pl.
Trochę "urozmaiciłam" przepis.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz