Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Do miseczki przesiać mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia. Dodać cukier, wymieszać i odstawić.
Do drugiej miseczki wlać mleko, olej, wbić jajka i roztrzepać widelcem. Dodać przesiane suche składniki i krótko wymieszać szpatułką lub na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami lub posmarować masłem i oprószyć mąką. Połowę ciasta wyłożyć do papilotek (po ok. 2 łyżki ciasta), wyrównać. Na sam środek wyłożyć pełną łyżeczkę Nutelli. Przykryć pozostałą częścią ciasta i wyrównać.
Piec w temperaturze 180°C przez około 20 - 25 minut, do suchego patyczka. Jeśli zbyt szybko zaczną się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić.
W małym garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną czekoladę i odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego*.
Muffinki polać gęstniejącą polewą czekoladową.
Smacznego!