KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2021 (14)Rok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (53)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Muffinki piernikowe

Data: 3 Grudzień 2014
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 15 min
Czas pieczenia: 20 min - 25 min
Koszt: mały
Trudność: łatwy
Liczba porcji: 12.

Recenzja

Przepis na babeczki w świątecznym wydaniu, dzięki którym od razu można poczuć atmosferę zbliżających się Świąt :) Dodatek takich składników jak melasa (lub miód), cynamon, imbir i goździki sprawiają, że muffinki smakują jak uproszczona wersja piernika. Doskonałe na drugie śniadanie do szkoły lub pracy w okresie grudniowym :) Polecam!

Składniki

Na muffinki:

Na polewę czekoladową:

Zmień jednostki

Przepis

Muffinki:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Do miseczki przesiać mąkę pszenną, sodę, proszek do pieczenia i przyprawy. Dodać cukier, wymieszać i odstawić.

W drugim naczyniu wymieszać mokre składniki: mleko, olej, jajko, golden syrup i melasę. Dodać przesiane suche składniki i krótko wymieszać szpatułką lub na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami lub posmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto nakładać do papilotek, wypełniając je prawie do wysokości papilotki.

Piec w temperaturze 200°C przez około 20 - 25 minut, do suchego patyczka. Jeśli zbyt szybko zaczną się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić.

Wystudzone muffinki polać gęstniejącą polewą czekoladową.

Polewa czekoladowa:

W małym garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną czekoladę i odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego*.

Smacznego!

Moje uwagi

* Gdyby czekolada nie rozpuściła się do końca, a kremówka była już zbyt chłodna - można podgrzać całość na palniku, lecz tylko przez chwilę (!), do ocieplenia polewy.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz