Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Gruszki umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w niedużą kostkę.
Do miseczki przesiać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i cynamon. Dodać cukier biały i brązowy, wymieszać i odstawić.
W drugim naczyniu wymieszać mokre składniki: śmietanę, olej, miód i jajka. Dodać zawartość miski z mąką i krótko wymieszać szpatułką lub na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Dodać pokrojone gruszki i delikatnie wymieszać.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami lub posmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto nakładać do papilotek, wypełniając je prawie do wysokości papilotki. Przed pieczeniem muffinki posypać brązowym cukrem (około pół łyżeczki na muffinkę).
Piec w temperaturze 200°C przez około 20 - 25 minut, do suchego patyczka. Jeśli zbyt szybko zaczną się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić.
Wystudzone muffinki oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!