KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2020 (16)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (52)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Muffinki z gruszkami i cynamonem

Data: 5 Październik 2016
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 20 min
Czas pieczenia: 20 min - 25 min
Koszt: mały
Trudność: łatwy
Liczba porcji: 12.

Recenzja

Wilgotne, owocowe, jesienne, pyszne! Babeczki, które dzięki kawałkom gruszek oraz doskonale łączącego się z nimi cynamonu mają niesamowicie jesienny smak i aromat... Polecam, szczególnie w okresie jesienno - zimowym, bo nie tylko są ekspresowe do wykonania, ale też wyśmienicie smakują! :)

Składniki

Na muffinki:

Dodatkowo:

Zmień jednostki

Przepis

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Gruszki umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w niedużą kostkę.

Do miseczki przesiać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i cynamon. Dodać cukier biały i brązowy, wymieszać i odstawić.

W drugim naczyniu wymieszać mokre składniki: śmietanę, olej, miód i jajka. Dodać zawartość miski z mąką i krótko wymieszać szpatułką lub na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Dodać pokrojone gruszki i delikatnie wymieszać.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami lub posmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto nakładać do papilotek, wypełniając je prawie do wysokości papilotki. Przed pieczeniem muffinki posypać brązowym cukrem (około pół łyżeczki na muffinkę).

Piec w temperaturze 200°C przez około 20 - 25 minut, do suchego patyczka. Jeśli zbyt szybko zaczną się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić.

Wystudzone muffinki oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!

Moje uwagi

Zamiast imbiru dałam cynamon.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz