KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2019 (45)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (52)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Smętne babeczki

Data: 31 Październik 2018
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 15 min
Czas oczekiwania: 20 min - 30 min
Czas pieczenia: 30 min - 35 min
Koszt: mały
Trudność: łatwy
Liczba porcji: 12.

Recenzja

Odrobinę "przerażające", a zarazem ciekawe i zabawne z wyglądu muffinki halloweenowe :) Pomimo tego, że są naprawdę mocno czekoladowe, to swoją strukturą nie przypominają ciężkiego i wilgotnego brownie. Wręcz przeciwnie - są lekkie i bardzo puszyste. Oczywiście możemy je przygotować o każdej innej porze roku, pomijając wówczas charakterystyczną cukrową posypkę. Szczerze polecam - nie tylko przyciągają uwagę swoim wyglądem, ale i zaskakują smakiem :)

Składniki

Na muffinki:

Dodatkowo:

Zmień jednostki

Przepis

Muffinki:

W garnuszku umieścić mleko, połamaną w kostki czekoladę, kakao i kawę. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając, do rozpuszczenia się składników. Zdjąć z palnika i całkowicie wystudzić.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę pszenną i sodę - wymieszać, przesiać i odstawić.

W dużym naczyniu umieścić przestudzoną mieszankę, olej, cukier, roztrzepane jajka i ekstrakt. Wymieszać tylko do połączenia się składników. Dodać zawartość miski z mąką i krótko wymieszać szpatułką lub na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami lub posmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto nakładać do papilotek, wypełniając je prawie do wysokości papilotki. Piec w temperaturze 170°C przez około 30 - 35 minut, do suchego patyczka. Jeśli zbyt szybko zaczną się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić.

Wykończenie:

Jedną lub dwie upieczone babeczki pokruszyć do miseczki. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Wierzch pozostałych muffinek posmarować roztopioną czekoladą i oprószyć 'ziemią' z pokruszonych babeczek, lekko przyklejając ją do czekolady. Udekorować kostkami cukrowymi i/lub żelkami robakami.

Smacznego!

Moje uwagi

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz