Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Oddzielić żółtka od białek. W misie miksera umieścić żółtka i cukier. Utrzeć do powstania jednolitej, kremowej i jasnej masy. Dodać skórki z cytryny i pomarańczy oraz cynamon, zmiksować. Kolejno dodać zmielone migdały i wymieszać, do połączenia.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę*. Do masy migdałowej dodawać w trzech turach ubite białka, po każdej turze mieszając szpatułką lub na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej.
Spód tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto przelać do formy, wierzch wyrównać. Piec najpierw w temperaturze 180°C przez około 5 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 140°C i piec dalej przez około 45 minut, do suchego patyczka. Nie piec zbyt długo by nie wysuszyć ciasta. Wyjąć i wystudzić w formie.
Przed podaniem udekorować płatkami migdałowymi i oprószyć cukrem pudrem. Podawać z lodami śmietankowymi, waniliowymi lub migdałowymi, bądź kleksem bitej śmietany.
Smacznego!