KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2019 (12)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (52)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)
Facebook
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Migdałowe ciasto z Majorki

Data: 13 Marzec 2019
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 25 min
Czas pieczenia: 50 min
Koszt: średni
Trudność: łatwy
Liczba porcji: 12.
Średnica blachy: 26 cm.

Recenzja

Proste ciasto, bez nawet odrobiny mąki, za to z dodatkiem znacznej ilości zmielonych migdałów, które zdecydowanie odgrywają tu główną rolę. Orzechy sprawiają, że ciasto ma ciekawą, bardzo wilgotną konsystencję oraz charakterystyczny, mocno migdałowy smak. Rewelacyjnie komponuje się w połączeniu z lodami śmietankowymi lub waniliowymi, bądź odrobiną bitej śmietany :) Jest jedyne w swoim rodzaju, trudne do porównania z innym wypiekiem. Bardzo polecam!

Składniki

Na ciasto ucierane:

Dodatkowo:

Zmień jednostki

Przepis

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Oddzielić żółtka od białek. W misie miksera umieścić żółtka i cukier. Utrzeć do powstania jednolitej, kremowej i jasnej masy. Dodać skórki z cytryny i pomarańczy oraz cynamon, zmiksować. Kolejno dodać zmielone migdały i wymieszać, do połączenia.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę*. Do masy migdałowej dodawać w trzech turach ubite białka, po każdej turze mieszając szpatułką lub na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej.

Spód tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto przelać do formy, wierzch wyrównać. Piec najpierw w temperaturze 180°C przez około 5 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 140°C i piec dalej przez około 45 minut, do suchego patyczka. Nie piec zbyt długo by nie wysuszyć ciasta. Wyjąć i wystudzić w formie.

Przed podaniem udekorować płatkami migdałowymi i oprószyć cukrem pudrem. Podawać z lodami śmietankowymi, waniliowymi lub migdałowymi, bądź kleksem bitej śmietany.

Smacznego!

Moje uwagi

* Zarówno miska, w której ubijamy białka, jak i ubijaki do piany muszą być idealnie czyste i dokładnie wytarte do sucha. W przeciwnym wypadku piana się nie ubije.

Komentarze

Dodaj nowy komentarz
Gość
2019-03-17 14:45
Ciasto migdałowe z lodami jest rewelacyjne.Dodałam jeszcze kandyzowane skórki z pomarańczy i wyszło znakomite ????
Odpowiedz