KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2021 (14)Rok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (53)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Ciasto migdałowe z ricottą

Data: 26 Listopad 2018
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 30 min
Czas pieczenia: 50 min - 55 min
Koszt: średni
Trudność: łatwy
Liczba porcji: 16.
Średnica blachy: 22 cm.

Recenzja

Wyjątkowe, niespotykane ciasto, o bardzo charakterystycznej i jedynej w swoim rodzaju strukturze, która niektórym może przypominać sernik. Z tego też względu ciężko przyporządkować je do jednej określonej kategorii :) W smaku jest intensywnie migdałowe, a to za sprawą tego, że zamiast mąki wykorzystujemy tu całkiem sporo zmielonych migdałów. Dla mnie (i nie tylko) jest to prawdziwa pychota, która swoim smakiem i aromatem przyjemnie nastraja na święta :) Bardzo polecam!

Składniki

Na ciasto:

Dodatkowo:

Zmień jednostki

Przepis

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misie miksera umieścić masło i 100 g cukru. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Kolejno dodawać żółtka, jedno po drugim, ucierając do całkowitego połączenia się składników po każdym dodaniu (każde żółtko miksować ok. 0,5 - 1 min.). Dodać ziarenka z laski wanilii i skórkę z cytryny, zmiksować. Dodać zmielone migdały i ricottę i krótko wymieszać - tylko do połączenia się składników, nie dłużej.

W drugim naczyniu ubić białka na sztywną pianę*. Dodawać pozostałe 100 g cukru, stopniowo, łyżka po łyżce, miksując za każdym razem przez ok. 30 - 40 sekund. Powinna powstać sztywna, błyszcząca piana. Dodać do masy migdałowej i krótko wymieszać szpatułką lub na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej.

Spód tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem i oprószyć mąką. Delikatnie przełożyć ciasto do formy, wyrównać. Wierzch posypać płatkami migdałowymi. Piec w temperaturze 160°C przez około 50 - 55 minut, do lekkiego zrumienienia. Ciasto ładnie wyrośnie, ale potem lekko opadnie na środku. Wyjąć i wystudzić.

Smacznego!

Moje uwagi

* Zarówno miska, w której ubijamy białka, jak i ubijaki do piany muszą być idealnie czyste i dokładnie wytarte do sucha. W przeciwnym wypadku piana się nie ubije.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz