KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2021 (14)Rok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (53)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Bułeczki maślane z hotelu Parker House w Bostonie

Data: 12 Wrzesień 2016
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 30 min
Czas oczekiwania: 2 h  - 2 h 20 min
Czas pieczenia: 10 min - 15 min
Koszt: mały
Trudność: średni
Liczba porcji: 8.
Ilość: 1 blacha

Recenzja

Cytując za autorką, bułeczki te zostały wymyślone w hotelu Parker House w Bostonie i są tam ciągle podawane (stąd też wynika ich nazwa). Są niezwykle mięciutkie, maślane i rozpływające się w ustach, wyśmienite bez żadnych dodatków lub z samym tylko masełkiem :) Powiedziałabym, że smakują jak popularne w supermarketach bułeczki o podobnym kształcie, sprzedawane w foliowym opakowaniu (pewnie wiele osób je kojarzy). Dość długo utrzymują także świeżość, co jest ich kolejną zaletą. Sama robiłam je już kilkukrotnie i jeszcze nie raz powtórzę. Możecie od razu podwoić proporcje, bo znikają błyskawicznie :) Naprawdę bardzo polecam!

Składniki

Na bułeczki:

Dodatkowo:

  • 15 g masła, roztopionego, do posmarowania bułeczek
Zmień jednostki

Przepis

Masło roztopić i odstawić do lekkiego ostudzenia.

Przy użyciu drożdży suszonych: Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z pozostałymi składnikami (oprócz masła). Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. W razie konieczności dosypać jeszcze trochę mąki, ale nie za wiele.

Przy użyciu drożdży świeżych: Najpierw należy przygotować rozczyn. W tym celu drożdże wymieszać z połową letniego mleka, łyżką cukru i taką ilością mąki, odebranej z reszty składników, aby uzyskać rozczyn o konsystencji kwaśnej śmietany. Odstawić na 15 min, żeby drożdże "ruszyły". Następnie do rozczynu dodać pozostałe składniki: mleko (ok. 60 ml), cukier (3 łyżki), sól, jajko, resztę mąki i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. W razie konieczności dosypać jeszcze trochę mąki, ale nie za wiele.

Z ciasta uformować kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 h).

Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić. Podsypując delikatnie mąką rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 20 x 40 cm. Prostokąt pociąć na 2 paski o szerokości 10 cm. Każdy pasek podzielić na 4 części - powstanie 8 małych prostokątów.

Powierzchnię każdego prostokąta posmarować płynnym masłem (15 g) i zwinąć posmarowaną powierzchnią do środka tak, aby spodnia część wystawała około 1 cm. Zwinięte kawałki układać jeden za drugim na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia), opierając każdy na wysuniętym 1 cm poprzedniej bułeczki. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do ponownego wyrastania, na około 30 minut, do podwojenia objętości.

Bułeczki przed pieczeniem jeszcze raz posmarować roztopionym masłem. Piec w temperaturze 220°C przez około 10 - 15 minut, do rumianego koloru. Jeśli zbyt szybko zaczną się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić na kratce.

Smacznego!

Moje uwagi

Zobacz też

Komentarze

Dodaj nowy komentarz
Gość
2020-04-02 13:52
Super przepis
Gość
2020-11-29 13:19
Zupełna klapa
Odpowiedz
Gość
2020-04-02 13:52
Bułeczki pyszne.
Odpowiedz