KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2021 (14)Rok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (53)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Królewiec

Data: 23 Styczeń 2015
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 1 h 20 min
Czas oczekiwania: 1 h  - 1 h 30 min
Czas pieczenia: 55 min - 1 h 
Koszt: średni
Trudność: średni
Liczba porcji: 30.
Wymiary blachy: 23 x 34 cm.

Recenzja

Przez wiele osób doskonale znane ciasto, stanowiące niekiedy tradycyjny wypiek bożonarodzeniowy. Ja osobiście robiłam je po raz pierwszy i wszystkim kosztującym zdecydowanie przypadło do gustu :) Pomimo tego, że składniki są dość zwyczajne, bo spotykane w wielu ciastach kremowych, to jednak kompozycja zarówno kruchego ciasta, jak i biszkoptu z kremem budyniowym tworzy bardzo ciekawą i smaczną całość. Kruche blaty z dodatkiem miodu nadają mu ponadto nieco świątecznego charakteru. Bardzo polecam, zwłaszcza na 2-3 dzień :)

Składniki

Na ciasto kruche:

Na biszkopt:

Na poncz:

Na krem budyniowy:

Na polewę czekoladową:

Dodatkowo:

Zmień jednostki

Przepis

Ciasto kruche:

Mąkę pszenną i sodę przesiać, dodać masło, cukier, jajko, miód i szybko zagnieść na jednolitą masę (można również użyć miksera z hakami do ciasta kruchego). Ciasto podzielić na 2 równe części. Z obu części uformować kule, spłaszczyć je, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut.

Formę prostokątną o wymiarach 25 x 35 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę schłodzonego ciasta rozwałkować, lekko podsypując mąką i wykleić nim spód formy. Ponownie schłodzić w lodówce przez 30 minut**.

Schłodzone ciasto nakłuć widelcem. Piec w temperaturze 180°C przez około 15 minut, do zrumienienia. W ten sam sposób upiec drugą część ciasta. Oba ciasta wystudzić.

Biszkopt:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Obie mąki i proszek do pieczenia - wymieszać, przesiać i odstawić.

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, miksując za każdym razem przez ok. 30 - 40 sekund. Powinna powstać sztywna, błyszcząca piana. Kolejno dodawać po jednym żółtku, dalej ubijając. Dodać przesiane suche składniki i krótko wymieszać szpatułką lub na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej.

Formę prostokątną o wymiarach 25 x 35 cm posmarować masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Delikatnie przełożyć ciasto do formy, wierzch wyrównać. Piec w temperaturze 180°C przez około 25 - 30 minut, do suchego patyczka. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić.

Krem budyniowy:

W garnuszku zagotować 1,5 szklanki mleka z cukrami.

W miseczce zmiksować obie mąki i pozostałe 0,5 szklanki mleka. Wlać na zagotowane mleko, gotować, cały czas mieszając, aż krem zgęstnieje. Pogotować minutę, po czym ściągnąć z palnika. Przykryć folią spożywczą w taki sposób, aby dotykała ona powierzchni kremu (zapobiegnie to wytworzeniu się kożucha). Odstawić do całkowitego wystudzenia.

W misie miksera utrzeć masło na jasną, puszystą masę. Dodawać wystudzony budyń, stopniowo, łyżka po łyżce, miksując cały czas na niskich obrotach miksera, do powstania gładkiej masy budyniowej.

Poncz:

Wszystkie składniki ponczu wymieszać.

Wykonanie:

Po wystudzeniu biszkopt wyjąć z formy, ostrym nożem ściąć sam wierzch, aby poncz lepiej wsiąkał w ciasto.

Na jeden blat ciasta kruchego wyłożyć połowę kremu budyniowego, rozsmarować równomiernie po całości. Przykryć biszkoptem, który dobrze nasączyć przygotowanym ponczem - ciasto przy dotyku palcami powinno się wydawać bardzo mokre. Na biszkopt wyłożyć i rozsmarować resztę kremu. Przykryć drugim blatem ciasta kruchego. Wierzch polać gęstniejącą polewą czekoladową i udekorować orzechami włoskimi. Schłodzić w lodówce.

Polewa czekoladowa:

W małym garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną czekoladę i odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego***.

Smacznego!

Moje uwagi

* Polewa na zdjęciach przygotowana była z innego przepisu, na bazie samego kakao, ale zamieszczam przepis na polewę z wykorzystaniem tabliczki czekolady, bo wydaje mi się ona dużo lepsza :)

** Jeśli posiadamy dwie formy, o takich samych wymiarach, możemy od razu wylepić ciastem dwie foremki i schłodzić je równocześnie - wtedy czas przygotowania wszystkich trzech blatów będzie krótszy. Jeśli Nasz piekarnik posiada funkcję termoobiegu, możemy też upiec dwa ciasta jednocześnie, aby było jeszcze szybciej :)

*** Gdyby czekolada nie rozpuściła się do końca, a kremówka była już zbyt chłodna - można podgrzać całość na palniku, lecz tylko przez chwilę (!), do ocieplenia polewy.

Zmieniłam polewę oraz sposób przygotowania kremu. Biszkopt nasączyłam ponczem.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz