KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2020 (29)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (52)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Ciasto magiczne

Data: 10 Luty 2016
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 20 min
Czas pieczenia: 1 h  - 1 h 10 min
Koszt: mały
Trudność: łatwy
Liczba porcji: 12.
Średnica blachy: 22 cm.

Recenzja

Waniliowa wersja ciasta o intrygującej nazwie - "magiczne". Na stronie znajduje się już kakaowy wariant tego ciasta i zarówno w tamtym, jak i w tym przepisie otrzymany wypiek powinien charakteryzować się występowaniem trzech delikatnie odcinających się warstw. Tworzą się one samoistnie w trakcie pieczenia - nie przygotowujemy trzech oddzielnych ciast, ale mieszamy wszystkie składniki i jedną płynną masę wylewamy do formy. I na tym właśnie polega "magiczny" charakter tego wypieku :)

Tę waniliową wersję przygotowywałam już kilkakrotnie i za każdym razem znikała nim zdążyłam nawet pomyśleć o zrobieniu zdjęć :) Ciasto jest przepyszne, pomimo tego, że wygląda bardzo niepozornie i zwyczajnie. Zachęcam jednak nie sugerować się tym "prostym" wyglądem i koniecznie wypróbować! Nam w smaku bardzo przypomina placuszki "grzybki", które kiedyś robiła moja babcia :) Dodatkową zaletą tego ciasta jest jego szybkość i prostota wykonania (jest jednym z szybszych, jakie piekłam :)). Naprawdę bardzo polecam!

Składniki

Na ciasto ucierane:

Dodatkowo:

Zmień jednostki

Przepis

Masło roztopić, odstawić do wystygnięcia.

Oddzielić żółtka od białek. W misie miksera umieścić żółtka i cukier. Utrzeć do powstania jednolitej, kremowej i jasnej masy. Kolejno wlewać cienkim strumieniem roztopione masło, cały czas miksując na dużych obrotach miksera. Dodać ekstrakt z wanilii, łyżkę wody i przesianą mąkę, zmiksować. Powoli wlewać mleko, delikatnie mieszając.

Białka ubić na sztywną pianę*. Do masy mleczno - maślanej dodawać w trzech turach ubite białka, po każdej turze mieszając szpatułką lub na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej.

Tortownicę o średnicy 22 cm (lub formę kwadratową o wymiarach 22 x 22 cm) posmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto przelać do formy. Piec w temperaturze 170°C przez około 60 - 70 minut. Powierzchnia gotowego ciasta powinna być ścięta i sprężysta przy dotyku patyczkiem. Wyjąć i wystudzić, a następnie schłodzić przez kilka godzin w lodówce.

Przed podaniem oprószyć kakao lub cukrem pudrem.

Smacznego!

Moje uwagi

* Zarówno miska, w której ubijamy białka, jak i ubijaki do piany muszą być idealnie czyste i dokładnie wytarte do sucha. W przeciwnym wypadku piana się nie ubije.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz