KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2020 (31)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (52)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Brownie z burakami

Data: 4 Sierpień 2016
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 35 min
Czas oczekiwania: 25 min - 35 min
Czas pieczenia: 35 min - 45 min
Koszt: średni
Trudność: średni
Liczba porcji: 14.
Wymiary blachy: 12 x 34 cm.

Recenzja

Brownie, czyli mocno czekoladowe i wilgotne ciasto (wręcz "zakalcowate", ale takie ma być :)). W przypadku tego przepisu wilgotność zwiększa dodatkowo warzywny składnik w postaci puree z ugotowanych buraków. W smaku jest on absolutnie niewyczuwalny, jednak bardzo korzystnie wpływa na strukturę ciasta. Jedyne, co zmienię następnym razem to dodam więcej miodu, bo według nas to brownie mogłoby być jeszcze odrobinę słodsze ;) Polecam wypróbować (nie tylko czekoladoholikom)!

Składniki

Na brownie:

Na polewę czekoladową:

Zmień jednostki

Przepis

Brownie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Daktyle zalać gorącą wodą, odstawić do wystygnięcia. Kolejno zmiksować blenderem wraz z wodą na gładki mus.

Czekoladę roztopić z olejem w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić (powinna pozostać płynna).

Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę i kakao - wymieszać, przesiać i odstawić.

W misie miksera ubić jajka przez 2 - 3 minuty. Dodać puree buraczane i mus z daktyli, zmiksować. Kolejno dodać czekoladę z olejem, miód, ekstrakt z wanilii i zmiksować do połączenia. Na koniec dodać przesiane suche składniki i krótko wymieszać szpatułką lub na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej.

Formę prostokątną o wymiarach 12 x 34 cm (lub keksówkę) posmarować masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do formy, wierzch wyrównać. Piec w temperaturze 170°C przez około 35 - 40 minut, do suchego patyczka. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić.

Wystudzone ciasto polać gęstniejącą polewą czekoladową.

Polewa czekoladowa:

W małym garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną czekoladę i odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego*.

Smacznego!

Moje uwagi

* Ja następnym razem dam około 150 g miodu.

** Gdyby czekolada nie rozpuściła się do końca, a kremówka była już zbyt chłodna - można podgrzać całość na palniku, lecz tylko przez chwilę (!), do ocieplenia polewy.

Odrobinę zmodyfikowałam przepis.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz