KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2021 (12)Rok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (53)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Ciasto z biszkoptami i polewą krówkową

Data: 16 Listopad 2014
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 1 h 
Czas pieczenia: 25 min - 30 min
Koszt: średni
Trudność: średni
Liczba porcji: 30.
Wymiary blachy: 23 x 38 cm.

Recenzja

Ciasto to miało okazję być spróbowane przez nieco większe grono łasuchów niż zazwyczaj, w związku z czym, mogę śmiało powiedzieć, że wszystkim i każdemu z osobna tak bardzo smakowało, że gdy tylko była taka możliwość - sięgali po kolejny kawałek :) Pomimo tego, że wykorzystany tu krem jest bardzo popularny i występuje w całej masie przepisów na ciasta kremowe, to jednak w połączeniu z polewą krówkową tworzy jakby nową, niezwykle ciekawą kompozycję smakową. Dzięki obficie nasączonemu biszkoptowi uzyskujemy niepospolite ciasto, które nie jest ani przesłodzone ani mdłe. Doskonałe tak na te większe, jak i mniejsze okazje :) Szczerze polecam!

Składniki

Na biszkopt kakaowy:

Na poncz*:

Na krem budyniowy:

Na polewę toffi:

Dodatkowo:

Zmień jednostki

Przepis

Biszkopt kakaowy:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę, budyń i proszek do pieczenia - wymieszać, przesiać i odstawić.

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, miksując za każdym razem przez ok. 30 - 40 sekund. Powinna powstać sztywna, błyszcząca piana. Kolejno dodawać po jednym żółtku, dalej ubijając. Dodać przesiane suche składniki i krótko wymieszać szpatułką lub na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej.

Formę prostokątną o wymiarach 23 x 38 cm posmarować masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Delikatnie przełożyć ciasto do formy, wierzch wyrównać. Piec w temperaturze 170°C przez około 25 - 30 minut, do suchego patyczka. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić.

Krem budyniowy:

W garnuszku zagotować 1,5 szklanki mleka z cukrami.

W miseczce zmiksować obie mąki i pozostałe 0,5 szklanki mleka. Wlać na zagotowane mleko, gotować, cały czas mieszając, aż krem zgęstnieje. Pogotować minutę, po czym ściągnąć z palnika. Przykryć folią spożywczą w taki sposób, aby dotykała ona powierzchni kremu (zapobiegnie to wytworzeniu się kożucha). Odstawić do całkowitego wystudzenia.

W misie miksera utrzeć masło na jasną, puszystą masę. Dodawać wystudzony budyń, stopniowo, łyżka po łyżce, miksując cały czas na niskich obrotach miksera, do powstania gładkiej masy budyniowej.

Poncz:

Wszystkie składniki ponczu wymieszać.

Polewa toffi:

W garnuszku umieścić krówki, masło i wodę. Podgrzewać na małym ogniu, często mieszając, do rozpuszczenia się masła i krówek. Zdjąć z palnika i lekko przestudzić**.

Wykonanie:

Po wystudzeniu ciasto wyjąć z formy, ostrym nożem ściąć sam wierzch, aby poncz lepiej wsiąkał w biszkopt. Dobrze nasączyć przygotowanym ponczem - ciasto przy dotyku palcami powinno się wydawać bardzo mokre.

Na biszkopt wyłożyć krem budyniowy, rozsmarować równomiernie po całości. Na kremie ułożyć warstwę biszkoptów, na które wylać gęstniejącą polewę toffi, rozsmarować. Schłodzić w lodówce.

Smacznego!

Moje uwagi

* W razie konieczności można dorobić ponczu.

** Polewa na początku będzie bardzo rzadka, ale po wystudzeniu zgęstnieje.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz