KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2021 (14)Rok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (53)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Ciasto Wiewiórka

Data: 30 Styczeń 2019
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 45 min
Czas oczekiwania: 1 h  - 1 h 30 min
Czas pieczenia: 50 min - 1 h 
Koszt: mały
Trudność: łatwy
Liczba porcji: 12.
Średnica blachy: 26 cm.

Recenzja

Wyśmienite, bardzo wilgotne ciasto ucierane z kawałkami jabłek oraz rodzynek i posiekanych orzechów :) Wykończenie w postaci bitej śmietany i wiórków kokosowych świetnie je uzupełnia, podkreślając wszystkie smaki. Zwykłe - niezwykłe ciasto, o ciekawej nazwie :) Bardzo polecam!

Składniki

Na ciasto ucierane:

Dodatkowo:

Zmień jednostki

Przepis

Na ciasto ucierane:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Jabłka umyć, obrać, przekroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w dużą kostkę. Dodać rodzynki, posiekane orzechy, skórkę i sok z cytryny - wymieszać i odstawić.

Mąkę pszenną, proszek do pieczenia i cynamon - wymieszać, przesiać i odstawić.

W misie miksera umieścić jajka i cukier. Utrzeć do powstania jednolitej, kremowej i jasnej masy. Kolejno wlewać cienkim strumieniem olej, cały czas miksując. Dodać przesiane suche składniki i krótko wymieszać szpatułką lub na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Na koniec dodać jabłka z rodzynkami i orzechami i delikatnie wymieszać.

Spód tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto przelać do formy, wierzch wyrównać. Piec w temperaturze 180°C przez około 50 - 60 minut, do suchego patyczka. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić.

Wykończenie:

Schłodzoną śmietanę kremówkę i cukier puder umieścić w misie miksera i ubić na puszysty krem. Rozsmarować na wierzchu i bokach wystudzonego ciasta. Górę obsypać wiórkami kokosowymi.

Smacznego!

Moje uwagi

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz