KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (52)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Ciasto orzechowo-jabłkowe z ananasem i galaretką

Data: 9 Luty 2017
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 1 h 10 min
Czas oczekiwania: 1 h 30 min
Czas pieczenia: 45 min - 55 min
Koszt: średni
Trudność: średni
Liczba porcji: 25.
Wymiary blachy: 23 x 34 cm.

Recenzja

To ciasto smakuje moim zdaniem o wiele lepiej niż by się można było spodziewać na pierwszy rzut oka :) Niby nie jest ani mdłe kolorystycznie ani "monotonne" (bo składa się z różnych pysznych elementów) i to już samo przez się powinno sugerować, że będzie ciekawe w smaku, to jednak po jego spróbowaniu naprawdę można się zaskoczyć :) Poszczególne części składowe tego deseru, tworzą razem wyjątkowo udany zespół, w którym wszystko idealnie do siebie pasuje. Podstawę stanowi cudownie wilgotne ciasto z kawałkami jabłek i orzechów włoskich, które już samo w sobie jest wyśmienite! Na nim rozsmarowany jest krem budyniowy, ugotowany na bazie nie mleka, a soku z puszki po ananasach. To wszystko zwieńcza galaretka cytrynowa, w której zanurzone są wiśnie i kawałki ananasów. Choć jest przy tym cieście trochę pracy to naprawdę warto je wypróbować (zawsze można też rozłożyć sobie tę pracę na 2 dni :)) Bardzo polecam!

Składniki

Na ciasto orzechowo - jabłkowe:

Na krem ananasowo - budyniowy:

Dodatkowo:

  • 2 opakowania galaretki cytrynowej
  • 1 puszka ananasa *
  • garść wiśni, odpestkowanych (mogą być mrożone lub z nalewki)
Zmień jednostki

Przepis

Ciasto orzechowo - jabłkowe:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Jabłka umyć, obrać, przekroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w dużą kostkę. Wymieszać z 1 szklanką cukru, odstawić.

Mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sodę - wymieszać, przesiać i odstawić.

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać pozostałe 0,5 szklanki cukru, stopniowo, łyżka po łyżce, miksując za każdym razem przez ok. 30 - 40 sekund. Powinna powstać sztywna, błyszcząca piana. Kolejno dodawać po jednym żółtku, dalej ubijając. Dodać przesiane suche składniki i krótko wymieszać szpatułką lub na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Na koniec dodać jabłka oraz posiekane orzechy i delikatnie wymieszać.

Formę prostokątną o wymiarach 23 x 34 cm posmarować masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do formy, wierzch wyrównać. Piec w temperaturze 180°C przez około 45 - 50 minut, do suchego patyczka. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić.

W tym czasie ugotować budyń na krem ananasowo - budyniowy.

Krem ananasowo - budyniowy:

W garnuszku zagotować połowę soku z puszki po ananasach wraz z cukrem.

W miseczce zmiksować żółtka, mąkę i pozostały sok z puszki. Wlać na zagotowany sok, gotować, cały czas mieszając, aż krem zgęstnieje. Pogotować minutę, po czym ściągnąć z palnika. Przykryć folią spożywczą w taki sposób, aby dotykała ona powierzchni kremu (zapobiegnie to wytworzeniu się kożucha). Odstawić do całkowitego wystudzenia.

W misie miksera utrzeć masło na jasną, puszystą masę. Dodawać wystudzony budyń, stopniowo, łyżka po łyżce, miksując cały czas na niskich obrotach miksera, do powstania gładkiej masy budyniowej.

Wykonanie:

Galaretki rozpuścić w 1 l gorącej wody i dokładnie wymieszać, do rozpuszczenia. Wystudzić, a następnie schłodzić w lodówce do lekkiego zgęstnienia.

Na wystudzone ciasto wyłożyć krem ananasowo - budyniowy, rozsmarować równomiernie po całości. Na wierzch ułożyć plastry ananasa z puszki, w środek każdego plastra umieścić po 1 wiśni. Zalać tężejącą galaretką. Schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia galaretki.

Smacznego!

Moje uwagi

* U mnie jakieś 1,5 puszki
Przepis pochodzi z gazetki z przepisami na ciasta.

Komentarze

Dodaj nowy komentarz
Gość
2018-12-09 22:01
To chyba Meduza według s.Anastazji.
Na paterce
2018-12-10 13:02
Chyba rzeczywiście występuje pod tą właśnie nazwą :)
Odpowiedz