Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Jabłka umyć, obrać, przekroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w dużą kostkę. Dodać sok z cytryny, wymieszać i odstawić.
Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, kakao i cynamon - wymieszać, przesiać i odstawić.
W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Kolejno dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając do całkowitego połączenia się składników po każdym dodaniu (każde jajko miksować ok. 0,5 - 1 min.). Dodać ekstrakt z wanilii, zmiksować. Kolejno dodać przesiane suche składniki i krótko wymieszać szpatułką lub na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Na koniec dodać jabłka i posiekane orzechami i delikatnie wymieszać.
Formę prostokątną o wymiarach 20 x 30 cm posmarować masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do formy, wierzch wyrównać. Piec w temperaturze 180°C przez około 50 - 60 minut, do suchego patyczka. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!