KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2019 (17)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (52)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
Facebook
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Ciasto szampańskie

Data: 21 Marzec 2019
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 50 min
Czas pieczenia: 25 min - 30 min
Koszt: średni
Trudność: średni
Liczba porcji: 25.
Wymiary blachy: 23 x 34 cm.

Recenzja

Ciekawa nazwa i wyśmienite ciasto, które z samym szampanem tak naprawdę nie ma nic wspólnego :) Składa się na nie ciasto ucierane, ze sporą ilością siekanych orzechów, krem budyniowy na bazie soku z puszki ananasów oraz delicje, które są w nim schowane. To bardzo udane połączenie orzechowo - ananasowe, wzbogacone o fajny smakowo i wizualnie dodatek w postaci popularnych ciastek :) Z pewnością do powtórzenia! Polecam! :)

Składniki

Na ciasto orzechowe:

Na krem ananasowo - budyniowy:

Dodatkowo:

  • ok. 300 g delicji o smaku wiśniowym (dałam pomarańczowe)
Zmień jednostki

Przepis

Ciasto orzechowe:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę pszenną i proszek do pieczenia - wymieszać, przesiać i odstawić.

W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodać mleko, zmiksować. Kolejno dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając do całkowitego połączenia się składników po każdym dodaniu (każde jajko miksować ok. 0,5 - 1 min.). Dodać przesiane suche składniki oraz posiekane orzechy i krótko wymieszać szpatułką lub na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej.

Formę prostokątną o wymiarach 23 x 34 cm posmarować masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do formy, wierzch wyrównać. Piec w temperaturze 180°C przez około 25 - 30 minut, do suchego patyczka. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić.

Krem ananasowo - budyniowy:

Ananasa odsączyć z zalewy (soku nie wylewać!). Pokroić w kostkę, odstawić.

Sok z puszki po ananasach wymieszać z wodą tak, aby łącznie otrzymać 500 ml płynu. Połowę mieszanki umieścić w garnuszku wraz z cukrem i zagotować.

W miseczce zmiksować żółtka, budynie i pozostałe 250 ml soku zmieszanego z wodą. Wlać na zagotowany sok, gotować, cały czas mieszając, aż krem zgęstnieje. Pogotować minutę, po czym ściągnąć z palnika. Przykryć folią spożywczą w taki sposób, aby dotykała ona powierzchni kremu (zapobiegnie to wytworzeniu się kożucha). Odstawić do całkowitego wystudzenia.

W misie miksera utrzeć masło na jasną, puszystą masę. Dodawać wystudzony budyń, stopniowo, łyżka po łyżce, miksując cały czas na niskich obrotach miksera, do powstania gładkiej masy budyniowej. Na koniec dodać pokrojony ananas i wymieszać do połączenia.

Całość:

Ostrym nożem ściąć wierzch wystudzonego ciasta, a następnie pokruszyć go do miseczki i odstawić.

Na ciasto wyłożyć połowę kremu ananasowo - budyniowego, rozsmarować równomiernie po całości. Na kremie ułożyć delicje, jedną obok drugiej, czekoladą do dołu, lekko wciskając je w masę. Na delicje wyłożyć resztę kremu, wyrównać. Na krem delikatnie wyłożyć okruchy ciasta orzechowego, lekko docisnąć. Schłodzić w lodówce.

Smacznego!

Moje uwagi

Źródło: www.obzarciuch.pl.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz