Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną i proszek do pieczenia - wymieszać, przesiać i odstawić.
W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodać mleko, zmiksować. Kolejno dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając do całkowitego połączenia się składników po każdym dodaniu (każde jajko miksować ok. 0,5 - 1 min.). Dodać przesiane suche składniki oraz posiekane orzechy i krótko wymieszać szpatułką lub na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej.
Formę prostokątną o wymiarach 23 x 34 cm posmarować masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do formy, wierzch wyrównać. Piec w temperaturze 180°C przez około 25 - 30 minut, do suchego patyczka. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić.
Ananasa odsączyć z zalewy (soku nie wylewać!). Pokroić w kostkę, odstawić.
Sok z puszki po ananasach wymieszać z wodą tak, aby łącznie otrzymać 500 ml płynu. Połowę mieszanki umieścić w garnuszku wraz z cukrem i zagotować.
W miseczce zmiksować żółtka, budynie i pozostałe 250 ml soku zmieszanego z wodą. Wlać na zagotowany sok, gotować, cały czas mieszając, aż krem zgęstnieje. Pogotować minutę, po czym ściągnąć z palnika. Przykryć folią spożywczą w taki sposób, aby dotykała ona powierzchni kremu (zapobiegnie to wytworzeniu się kożucha). Odstawić do całkowitego wystudzenia.
W misie miksera utrzeć masło na jasną, puszystą masę. Dodawać wystudzony budyń, stopniowo, łyżka po łyżce, miksując cały czas na niskich obrotach miksera, do powstania gładkiej masy budyniowej. Na koniec dodać pokrojony ananas i wymieszać do połączenia.
Ostrym nożem ściąć wierzch wystudzonego ciasta, a następnie pokruszyć go do miseczki i odstawić.
Na ciasto wyłożyć połowę kremu ananasowo - budyniowego, rozsmarować równomiernie po całości. Na kremie ułożyć delicje, jedną obok drugiej, czekoladą do dołu, lekko wciskając je w masę. Na delicje wyłożyć resztę kremu, wyrównać. Na krem delikatnie wyłożyć okruchy ciasta orzechowego, lekko docisnąć. Schłodzić w lodówce.
Smacznego!