KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2021 (14)Rok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (53)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Kora orzechowa

Data: 5 Wrzesień 2019
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 1 h 
Czas oczekiwania: 2 h 
Czas pieczenia: 35 min - 1 h 10 min
Koszt: duży
Trudność: średni
Liczba porcji: 25.
Wymiary blachy: 23 x 34 cm.

Recenzja

Dla wielu z Was to znane ciasto, na które natknąć się można na mnóstwie stron w Internecie. U niektórych zapewne jest to jeden z tych wypieków, które przygotowywane było (i nadal jest) z okazji świąt czy innych rodzinnych spotkań. Pomimo, iż u mnie nigdy wcześniej się go nie robiło, to śmiało mogę powiedzieć, że na stałe wplotło się w mój zbiór sprawdzonych przepisów na ciasta :) Kora stanowi wyśmienitą kompozycję smaków - jest to pyszne, orzechowo - kokosowe ciasto, przełożone kremem budyniowym na bazie soku z puszki po brzoskwiniach oraz delicjami, a całość zwieńczona brzoskwiniami z galaretką. Dodatek wiórków kokosowych do ciasta jest moim zdaniem praktycznie niewyczuwalny - zdecydowanie dominuje orzechowy smak. Ciasto jest wysokie, dosyć okazałe i chociaż wymaga trochę pracy, to naprawdę warto! :) Szczerze polecam!

Składniki

Na ciasto orzechowo - kokosowe:

Na krem brzoskwiniowo - budyniowy:

Na poncz:

Dodatkowo:

  • 2 opakowania galaretki brzoskwiniowej (można zastąpić pomarańczową)
  • 2 opakowania delicji o smaku pomarańczowym
  • 1 puszka brzoskwiń
Zmień jednostki

Przepis

Ciasto orzechowo - kokosowe**:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Do miseczki przesiać mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Dodać zmielone orzechy, wiórki kokosowe, rodzynki - wymieszać i odstawić.

Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, miksując za każdym razem przez ok. 30 - 40 sekund. Powinna powstać sztywna, błyszcząca piana. Kolejno dodawać po jednym żółtku, dalej ubijając. Na koniec dodać wymieszane suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką lub na niskich obrotach miksera, do połączenia.

Dwie formy prostokątne o wymiarach 23 x 34 cm (lub trochę większe) posmarować masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części i delikatnie przełożyć do forem, wierzch wyrównać. Piec w termoobiegu w temperaturze 160°C przez około 35 minut, do otrzymania sztywnych, chrupiących blatów. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić. Jeden z blatów pozostawić w formie.

Krem brzoskwiniowo - budyniowy:

W garnuszku zagotować sok z puszki po brzoskwiniach (ok. 400 ml), 150 ml wody i cukier.

W miseczce zmiksować żółtka, mąkę, oba budynie i dodatkowe 150 ml wody. Wlać na zagotowany sok, gotować, cały czas mieszając, aż krem zgęstnieje. Pogotować minutę, po czym ściągnąć z palnika. Przykryć folią spożywczą w taki sposób, aby dotykała ona powierzchni kremu (zapobiegnie to wytworzeniu się kożucha). Odstawić do całkowitego wystudzenia.

W misie miksera utrzeć masło na jasną, puszystą masę. Dodawać wystudzony budyń, stopniowo, łyżka po łyżce, miksując cały czas na niskich obrotach miksera, do powstania gładkiej masy budyniowej.

Wykonanie:

Galaretki rozpuścić w 750 ml gorącej wody i dokładnie wymieszać, do rozpuszczenia. Schłodzić w lodówce do lekkiego zgęstnienia, od czasu do czasu mieszając.

Odłożyć kilka pełnych łyżek kremu brzoskwiniowego (będzie potrzebny do posmarowania blatu ciasta pod galaretką).

Na blat pozostawiony w formie wyłożyć połowę kremu brzoskwiniowego, rozsmarować równomiernie po całości. Delicje zanurzać w ponczu i układać jedną obok drugiej na kremie, czekoladą do dołu, lekko wciskając je w masę. Przy pomocy pędzelka dodatkowo nasączyć delicje z wierzchu. Wyłożyć i rozsmarować resztę kremu brzoskwiniowego. Na kremie położyć drugi blat ciasta, który cienko posmarować odłożonym wcześniej kremem brzoskwiniowym.

Brzoskwinie z puszki pokroić w grube plasterki. Ściśle ułożyć na wierzchu ciasta. Zalać tężejącą galaretką***. Schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia galaretki.

Smacznego!

Moje uwagi

* Masa puszki powinna wynosić ok. 820 g, a potrzebnego syropu powinno być ok. 400 ml. U mnie z takiej puszki syropu było ok. 300 ml i uzupełniłam go wodą do potrzebnej objętości.

** Jeśli posiadamy dwie formy, o takich samych wymiarach, a Nasz piekarnik posiada funkcję termoobiegu, możemy upiec dwa blaty ciasta jednocześnie, przygotowując ciasto od razu ze wszystkich składników i wykładając po połowie masy do każdej formy. Nie należy przygotowywać go ze wszystkich składników, jeśli każdy blat ciasta pieczemy oddzielnie - wówczas niewykorzystana połowa bezy podejdzie Nam wodą przed wyłożeniem jej do drugiej formy.

*** Forma, w której pieczemy, a następnie składamy ciasto musi być wystarczająco wysoka - moja była za płytka i miejsca na galaretkę już nie miałam. W tej sytuacji boki formy obłożyłam paskami z folii aluminiowej tak, aby stały się one wyższe i abym miała, gdzie wylać galaretkę :)

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz