Formę prostokątną o wymiarach 20 x 30 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia*. Na dnie ściśle poukładać biszkopty, jeden przy drugim, w razie potrzeby przycinając je do wymiarów formy.
Galaretki rozpuścić w 500 ml gorącej wody i dokładnie wymieszać, do rozpuszczenia. Wystudzić, a następnie schłodzić w lodówce do lekkiego zgęstnienia.
Twaróg, śmietanę kremówkę i cukier puder umieścić w misie miksera i zmiksować krótko, tylko do połączenia się składników i powstania jednolitej, gładkiej masy. Tężejącą galaretkę dodać do masy, w kilku turach, cały czas miksując. Ewentualnie dosłodzić jeszcze do smaku.
Masę cytrynową wylać na biszkopty, wyrównać. Schłodzić w lodówce do lekkiego stężenia.
Kolejno na wierzchu ciasta równomiernie rozłożyć posypkę kokosową, lekko wciskając ją w masę. Schłodzić w lodówce przez minimum 3 godziny, do całkowitego stężenia masy.
Masło roztopić w garnku z grubym dnem. Dodać cukier, wiórki kokosowe i posmażyć chwilę, cały czas mieszając, do zarumienienia. Ściągnąć z palnika.
Smacznego!