KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2021 (14)Rok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (53)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Ciasto Śnieżny puch

Data: 12 Maj 2020
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 20 min
Czas oczekiwania: 3 h  - 6 h 
Koszt: średni
Trudność: łatwy
Liczba porcji: 16.
Wymiary blachy: 20 x 30 cm.

Recenzja

Szybkie ciasto bez pieczenia, o ciekawym wyglądzie i odrobinę orzeźwiającym posmaku. A to za sprawą galaretki cytrynowej w masie serowo - śmietankowej, która stanowi główną warstwę deseru. Jako spód wykorzystane tu są gotowe biszkopty przekładane nadzieniem morelowym, które bez trudu można nabyć w sklepach (w innym wypadku można je zastąpić zwykłymi podłużnymi biszkoptami, ale to już nie będzie to samo ;)). Kokosowa posypka na wierzchu stanowi fajne wykończenie ciasta zarówno pod względem wizualnym, jak i smakowym. Bardzo polecam!

Składniki

Na masę cytrynową:

Na posypkę kokosową:

Dodatkowo:

  • 2 opakowania biszkoptów z nadzieniem morelowym lub brzoskwiniowym
Zmień jednostki

Przepis

Masa cytrynowa:

Formę prostokątną o wymiarach 20 x 30 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia*. Na dnie ściśle poukładać biszkopty, jeden przy drugim, w razie potrzeby przycinając je do wymiarów formy.

Galaretki rozpuścić w 500 ml gorącej wody i dokładnie wymieszać, do rozpuszczenia. Wystudzić, a następnie schłodzić w lodówce do lekkiego zgęstnienia.

Twaróg, śmietanę kremówkę i cukier puder umieścić w misie miksera i zmiksować krótko, tylko do połączenia się składników i powstania jednolitej, gładkiej masy. Tężejącą galaretkę dodać do masy, w kilku turach, cały czas miksując. Ewentualnie dosłodzić jeszcze do smaku.

Masę cytrynową wylać na biszkopty, wyrównać. Schłodzić w lodówce do lekkiego stężenia.

Kolejno na wierzchu ciasta równomiernie rozłożyć posypkę kokosową, lekko wciskając ją w masę. Schłodzić w lodówce przez minimum 3 godziny, do całkowitego stężenia masy.

Posypka kokosowa:

Masło roztopić w garnku z grubym dnem. Dodać cukier, wiórki kokosowe i posmażyć chwilę, cały czas mieszając, do zarumienienia. Ściągnąć z palnika.

Smacznego!

Moje uwagi

* Ja tylko posmarowałam masłem.
Źródło: ilovebake.pl.

Komentarze

Dodaj nowy komentarz
Gość
2020-05-21 17:00
Bardzo apetyczne - na pewno zrobię na niedzielę :)
Odpowiedz