KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2020 (16)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (52)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Ciasto Mleczne okienko

Data: 18 Marzec 2020
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 25 min
Czas oczekiwania: 3 h  - 4 h 
Koszt: mały
Trudność: łatwy
Liczba porcji: 16.
Wymiary blachy: 20 x 30 cm.

Recenzja

Ciasto bez pieczenia, na które składają się: herbatniki kakaowe, śmietanka ubita z tężejącą galaretką z zatopionymi w niej popularnymi czekoladkami oraz starta czekolada pokrywająca całość. Nie licząc czasu oczekiwania na ściśnięcie się galaretki, przygotowuje się je naprawdę ekspresowo. I chociaż wymaga zaledwie kilku, niezbyt wyszukanych składników, to w efekcie końcowym jest naprawdę bardzo smaczne :) Niby nic wielkiego, a jednak tak pyszne, że znika nim się można obejrzeć (robiłam je kilka razy, zanim zdążyłam zrobić zdjęcia :)). Doskonałe, gdy mamy ochotę na (w miarę) lekki deser, a nie mamy zbyt wiele czasu i chęci na jego robienie :) Bardzo polecam!

Składniki

Na masę śmietankową:

Dodatkowo:

Zmień jednostki

Przepis

Masa śmietankowa:

Galaretki rozpuścić w 500 ml gorącej wody i dokładnie wymieszać, do rozpuszczenia. Wystudzić, a następnie schłodzić w lodówce do lekkiego zgęstnienia.

Schłodzoną śmietanę kremówkę i cukier puder umieścić w misie miksera i ubić na puszysty krem. Tężejącą galaretkę dodać do śmietany, w kilku turach, cały czas miksując. Ewentualnie dosłodzić jeszcze do smaku. Schłodzić w lodówce do lekkiego stężenia.

Wykonanie:

W formie prostokątnej o wymiarach 20 x 30 cm ułożyć warstwę herbatników, w razie potrzeby przycinając je do wymiarów formy. Na nie wyłożyć cienką warstwę masy śmietankowej, rozsmarować. Na masie w równych odstępach ułożyć Ptasie mleczko, a następnie wyłożyć i rozsmarować resztę masy w taki sposób, aby dostała się pomiędzy czekoladki oraz lekko je przykryła. Wierzch posypać startą czekoladą.

Schłodzić w lodówce przez minimum 3 godziny, do całkowitego stężenia masy.

Smacznego!

Moje uwagi

Źródło: www.knurr.pl.

Komentarze

Dodaj nowy komentarz
Gość
2020-03-23 21:58
Bardzo fajnie,ładnie i apetycznie wygląda to ciasto Mleczne okienko :-)
Odpowiedz