Galaretki rozpuścić w 500 ml gorącej wody i dokładnie wymieszać, do rozpuszczenia. Wystudzić, a następnie schłodzić w lodówce do lekkiego zgęstnienia.
Schłodzoną śmietanę kremówkę i cukier puder umieścić w misie miksera i ubić na puszysty krem. Tężejącą galaretkę dodać do śmietany, w kilku turach, cały czas miksując. Ewentualnie dosłodzić jeszcze do smaku. Schłodzić w lodówce do lekkiego stężenia.
W formie prostokątnej o wymiarach 20 x 30 cm ułożyć warstwę herbatników, w razie potrzeby przycinając je do wymiarów formy. Na nie wyłożyć cienką warstwę masy śmietankowej, rozsmarować. Na masie w równych odstępach ułożyć Ptasie mleczko, a następnie wyłożyć i rozsmarować resztę masy w taki sposób, aby dostała się pomiędzy czekoladki oraz lekko je przykryła. Wierzch posypać startą czekoladą.
Schłodzić w lodówce przez minimum 3 godziny, do całkowitego stężenia masy.
Smacznego!