KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2021 (14)Rok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (53)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Ciasto ''Rafaello z advocatem''

Data: 12 Styczeń 2014
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 35 min
Czas oczekiwania: 40 min - 1 h 20 min
Koszt: średni
Trudność: łatwy
Liczba porcji: 25.
Wymiary blachy: 23 x 34 cm.

Recenzja

Łatwe i stosunkowo szybkie ciasto bez pieczenia, które zawiera wprost rewelacyjne połączenie kokosa z adwokatem! Jest tak dobrze skomponowane, że dosłownie rozpływa się w ustach, przez co nie sposób powstrzymać się od kolejnego kawałka :) Ciasto nie jest ani mdłe ani za słodkie. Trzeba tylko pamiętać, żeby przygotować je kilkanaście godzin przed podaniem, aby herbatniki zdążyły zmięknąć. Sama nie pamiętam już, ile razy je robiłam, ale za każdym z nich robiło wielkie wrażenie :) Szczerze polecam każdemu, kto lubi takie smaki!

Składniki

Na krem kokosowo - adwokatowy:

Dodatkowo:

Zmień jednostki

Przepis

W rondlu zagotować 500 ml mleka z cukrem i cukrem z prawdziwej wanilii.

W miseczce zmiksować żółtka, obie mąki i pozostałe 0,5 szklanki mleka. Wlać na zagotowane mleko, gotować, cały czas mieszając, aż krem zgęstnieje. Pogotować minutę, po czym ściągnąć z palnika. Przykryć folią spożywczą w taki sposób, aby dotykała ona powierzchni kremu (zapobiegnie to wytworzeniu się kożucha). Odstawić do całkowitego wystudzenia.

W misie miksera utrzeć masło na jasną, puszystą masę. Dodawać wystudzony budyń, stopniowo, łyżka po łyżce, miksując cały czas na niskich obrotach miksera, do powstania gładkiej masy budyniowej. Kolejno wlewać cienkim strumieniem ajerkoniak, cały czas miksując, do połączenia. Na koniec dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać.

W formie prostokątnej o wymiarach 25 x 35 cm ułożyć pierwszą warstwę herbatników, w razie potrzeby przycinając je do wymiarów formy. Na nie wyłożyć 1/4 kremu, rozsmarować równomiernie po całości. Czynności powtarzać, aż do ułożenia 4 warstw herbatników i kremu.

Wierzch ciasta posypać wiórkami kokosowymi. Przed podaniem schłodzić w lodówce przez minimum 8 godzin, a najlepiej całą noc.

Smacznego!

Moje uwagi

Komentarze

Dodaj nowy komentarz
Gość
2021-04-23 17:03
Na formę kwadratową jaka ilość składników?
Na paterce
2021-04-23 20:44
To zależy jakie forma na wymiary. Ale przy formie kwadratowej o boku długości ok. 24 cm nie zmieniałabym ilości składników. Pozdrawiam :)
Gość
2021-04-23 22:44
Dziękuję za odpowiedź:) tak też zrobiłam na kwadratową formę o boku 24 cm zostawiłam wszystko jak w przepisie ;) jutro sprawdzimy smak tego cudownego ciasta;)) pozdrawiam :)
Odpowiedz