W rondlu zagotować 500 ml mleka z cukrem i cukrem z prawdziwej wanilii.
W miseczce zmiksować żółtka, obie mąki i pozostałe 0,5 szklanki mleka. Wlać na zagotowane mleko, gotować, cały czas mieszając, aż krem zgęstnieje. Pogotować minutę, po czym ściągnąć z palnika. Przykryć folią spożywczą w taki sposób, aby dotykała ona powierzchni kremu (zapobiegnie to wytworzeniu się kożucha). Odstawić do całkowitego wystudzenia.
W misie miksera utrzeć masło na jasną, puszystą masę. Dodawać wystudzony budyń, stopniowo, łyżka po łyżce, miksując cały czas na niskich obrotach miksera, do powstania gładkiej masy budyniowej. Kolejno wlewać cienkim strumieniem ajerkoniak, cały czas miksując, do połączenia. Na koniec dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać.
W formie prostokątnej o wymiarach 25 x 35 cm ułożyć pierwszą warstwę herbatników, w razie potrzeby przycinając je do wymiarów formy. Na nie wyłożyć 1/4 kremu, rozsmarować równomiernie po całości. Czynności powtarzać, aż do ułożenia 4 warstw herbatników i kremu.
Wierzch ciasta posypać wiórkami kokosowymi. Przed podaniem schłodzić w lodówce przez minimum 8 godzin, a najlepiej całą noc.
Smacznego!