KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2021 (14)Rok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (53)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Pianka z galaretek

Data: 23 Kwiecień 2021
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 15 min
Czas oczekiwania: 2 h 30 min - 3 h 30 min
Koszt: mały
Trudność: łatwy
Liczba porcji: 12.
Średnica blachy: 22 cm.

Recenzja

Zdecydowanie jedno z prostszych ciast (deserów), jakie można przygotować bez użycia piekarnika :) Bardzo delikatne, lekko owocowe i przyciągające uwagę swoimi kolorami. Idealny deser dla dzieci, który zrobić można o każdej porze roku :) O dziwo robiłam je po raz pierwszy, ale z pewnością będę je nie raz powtarzać. Polecam!

Składniki

Na piankę:

Dodatkowo:

Zmień jednostki

Przepis

Tortownicę o średnicy 22 cm posmarować masłem. Każdą galaretkę osobno rozpuścić w 250 ml gorącej wody i dokładnie wymieszać, do rozpuszczenia. Wystudzić, a następnie schłodzić w lodówce do lekkiego stężenia.

Do tężejącej galaretki truskawkowej dodać 200 ml mleka skondensowanego i dokładnie zmiksować, do połączenia. Masę przelać do formy, wyrównać. Schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia.

Do tężejącej galaretki brzoskwiniowej dodać kolejne 200 ml mleka skondensowanego i dokładnie zmiksować, do połączenia. Masę przelać na warstwę truskawkową, wyrównać. Schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia.

Do tężejącej galaretki agrestowej dodać pozostałe 200 ml mleka skondensowanego i dokładnie zmiksować, do połączenia. Masę przelać na warstwę brzoskwiniową, wyrównać. Schłodzić w lodówce przez minimum 2 godziny, do całkowitego stężenia. Przed podaniem posypać startą czekoladą.

Smacznego!

Moje uwagi

* Miałam opakowanie o pojemności 500 ml, które podzieliłam na 3 części po ok. 170 ml i każdą z nich uzupełniłam do 200 ml zwykłym mlekiem.

** Spód można dodatkowo wyłożyć papierem do pieczenia, ale ja tego nie robiłam.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz