Galaretki rozpuścić w 750 ml gorącej wody i dokładnie wymieszać, do rozpuszczenia. Wystudzić, a następnie schłodzić w lodówce do lekkiego zgęstnienia.
W formie prostokątnej o wymiarach 23 x 34 cm ułożyć pierwszą warstwę herbatników, w razie potrzeby przycinając je do wymiarów formy.
W garnku z grubym dnem zagotować mleko z cukrami i masłem. Kolejno, gotując na małym ogniu, powoli wsypywać kaszę manną, cały czas intensywnie mieszając. Gotować na małym ogniu przez ok. 1 - 2 minuty, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje.
Na herbatniki w formie wylać połowę kaszki i wyrównać. Na kaszce ułożyć drugą warstwę herbatników, w razie potrzeby przycinając je do wymiarów formy. Do pozostałej kaszki dodać kakao i dokładnie wymieszać, a następnie wylać do formy.
Banany obrać, przekroić wzdłuż na trzy części i ułożyć na kaszce kakaowej, jeden przy drugim. Skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Zalać tężejącą galaretką. Schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia galaretki.
Smacznego!