KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2019 (23)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (52)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
Facebook
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Ciasto grysikowe z bananami i galaretką

Data: 5 Luty 2019
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 30 min
Czas oczekiwania: 2 h 
Koszt: mały
Trudność: łatwy
Liczba porcji: 25.
Wymiary blachy: 23 x 34 cm.

Recenzja

Łatwe, proste, szybkie i przyjemne :) Ciasto bez pieczenia, złożone z kakaowej i jasnej "masy" z kaszki manny, przekładane herbatnikami oraz zwieńczone bananami i galaretką. Lekki i delikatny deser, który uwielbiają także osoby, które kaszki manny jako takiej nie jadają. Robiłam już kilka wariantów tego ciasta, tym razem wykorzystując banany i galaretkę cytrynową, ale świetnie smakuje także z agrestową bądź brzoskwiniami z puszki czy truskawkami :) Polecam!

Składniki

Na ciasto:

Zmień jednostki

Przepis

Galaretki rozpuścić w 750 ml gorącej wody i dokładnie wymieszać, do rozpuszczenia. Wystudzić, a następnie schłodzić w lodówce do lekkiego zgęstnienia.

W formie prostokątnej o wymiarach 23 x 34 cm ułożyć pierwszą warstwę herbatników, w razie potrzeby przycinając je do wymiarów formy.

W garnku z grubym dnem zagotować mleko z cukrami i masłem. Kolejno, gotując na małym ogniu, powoli wsypywać kaszę manną, cały czas intensywnie mieszając. Gotować na małym ogniu przez ok. 1 - 2 minuty, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje.

Na herbatniki w formie wylać połowę kaszki i wyrównać. Na kaszce ułożyć drugą warstwę herbatników, w razie potrzeby przycinając je do wymiarów formy. Do pozostałej kaszki dodać kakao i dokładnie wymieszać, a następnie wylać do formy.

Banany obrać, przekroić wzdłuż na trzy części i ułożyć na kaszce kakaowej, jeden przy drugim. Skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Zalać tężejącą galaretką. Schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia galaretki.

Smacznego!

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz