KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2020 (31)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (52)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Ciasto grysikowe z jagodami i galaretką

Data: 9 Sierpień 2014
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 25 min
Czas oczekiwania: 3 h  - 4 h 
Koszt: mały
Trudność: łatwy
Liczba porcji: 20.
Wymiary blachy: 24 x 24 cm.

Recenzja

Grysikowe, czyli inaczej z kaszy manny - jedno z prostszych i szybszych ciast, do którego przygotowania nie potrzebny jest piekarnik, co w upalne dni okazuje się naprawdę zbawienne :) I właśnie w takie dni smakuje ono najlepiej! Schłodzone, ze świeżymi sezonowymi owocami i zwieńczone galaretką jest bardzo lekkie i delikatne. Możemy je przygotować z dowolnymi owocami i dowolną galaretką. Bardzo polecam wersję truskawki + galaretka truskawkowa (w zeszłym roku robiłam ją dwukrotnie i za każdym razem ciasto znikało nim zdążyłam zrobić mu zdjęcia :)) Od tamtej pory od czasu do czasu je powtarzam, wypróbowując różne kombinacje smakowe. Ciasto jest naprawdę pyszne, a jego skład wcale nie jest taki oczywisty :) Szczerze polecam!

Składniki

Na masę grysikową:

Dodatkowo:

  • 2 opakowania dowolnej galaretki (np. truskawkowej, brzoskwiniowej, wiśniowej)
  • 500 g dowolnych owoców (np. truskawki, jagody, maliny)
Zmień jednostki

Przepis

Galaretki rozpuścić w 750 ml gorącej wody i dokładnie wymieszać, do rozpuszczenia. Wystudzić, a następnie schłodzić w lodówce do lekkiego zgęstnienia.

Truskawki (lub inne owoce) umyć i w zależności od użytych owoców - odszypułkować je, a większe z nich przekroić na połówki lub mniejsze kawałki.

W formie kwadratowej o boku długości 24 cm ułożyć warstwę herbatników, w razie potrzeby przycinając je do wymiarów formy.

W rondlu zagotować mleko z cukrami i masłem. Na zagotowane mleko wsypywać powoli kaszę manną, cały czas mieszając, zagotować. Pogotować minutę, mieszając, aż całość zgęstnieje. Ściągnąć z palnika, jeszcze gorącą kaszę wylać na herbatniki, wyrównać. Na wierzch jeszcze ciepłej kaszy ściśle poukładać owoce (truskawki i morele układając rozcięciami ku górze), delikatnie powciskać w masę. Odstawić do wystygnięcia.

Zalać tężejącą galaretką. Schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia masy i galaretki.

Smacznego!

Moje uwagi

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz