Galaretki rozpuścić w 750 ml gorącej wody i dokładnie wymieszać, do rozpuszczenia. Wystudzić, a następnie schłodzić w lodówce do lekkiego zgęstnienia.
Truskawki (lub inne owoce) umyć i w zależności od użytych owoców - odszypułkować je, a większe z nich przekroić na połówki lub mniejsze kawałki.
W formie kwadratowej o boku długości 24 cm ułożyć warstwę herbatników, w razie potrzeby przycinając je do wymiarów formy.
W rondlu zagotować mleko z cukrami i masłem. Na zagotowane mleko wsypywać powoli kaszę manną, cały czas mieszając, zagotować. Pogotować minutę, mieszając, aż całość zgęstnieje. Ściągnąć z palnika, jeszcze gorącą kaszę wylać na herbatniki, wyrównać. Na wierzch jeszcze ciepłej kaszy ściśle poukładać owoce (truskawki i morele układając rozcięciami ku górze), delikatnie powciskać w masę. Odstawić do wystygnięcia.
Zalać tężejącą galaretką. Schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia masy i galaretki.
Smacznego!