KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2020 (45)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (52)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Ciasto jabłkowo - grysikowe ze słomką ptysiową

Data: 30 Październik 2020
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 40 min
Czas oczekiwania: 10 h  - 16 h 
Koszt: średni
Trudność: łatwy
Liczba porcji: 20.
Wymiary blachy: 20 x 30 cm.

Recenzja

Lekkie, jesienne ciasto bez pieczenia, składające się z warstwy prażonych jabłek oraz warstwy grysikowej (z kaszy manny). Obie części oddzielone są od siebie cynamonową słomką ptysiową, która nadaje całości typowo jesienny charakter, ale i bardzo uatrakcyjnia deser pod względem wizualnym :) Ja rozmieściłam ją tylko w środku ciasta, ale myślę, że fajnie byłoby dać słomkę także na wierzchu, zamiast herbatników i polewy - wtedy będzie ona jeszcze bardziej wyczuwalna. W prezentowanym wariancie nie dominuje ona w smaku, więc myślę, że śmiało można pokombinować z taką odmianą :) Ciasto jest naprawdę bardzo smaczne i delikatne. Gorąco polecam, nawet jeśli za samą kaszką manną nie przepadacie :)

Składniki

Na warstwę jabłkową:

Na warstwę grysikową:

Na polewę czekoladową:

Dodatkowo:

Zmień jednostki

Przepis

Warstwa jabłkowa:

Żelatynę w proszku zalać 200 ml zimnej wody, odstawić na 10 minut do napęcznienia.

Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Odcisnąć z soku, przełożyć do garnka z grubym dnem i dusić aż jabłka wyraźnie zmiękną i zgęstnieją. Pod koniec duszenia dodać cynamon, kardamon, cukier i wymieszać. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zdjąć z palnika.

Żelatynę podgrzać na palniku lub w mikrofali i mieszając co chwilę doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Nie doprowadzić do wrzenia - żelatyna straci wówczas swoje właściwości żelujące. Dodać do gorących jabłek i dokładnie wymieszać. Masę przestudzić, a następnie schłodzić w lodówce do lekkiego stężenia.

W formie prostokątnej o wymiarach 20 x 30 cm ułożyć pierwszą warstwę herbatników, w razie potrzeby przycinając je do wymiarów formy. Na nie wyłożyć tężejącą warstwę jabłkową, wyrównać. Na jabłkach śliśle ułożyć słomkę ptysiową, jedną obok drugiej. Przygotować warstwę grysikową.

Warstwa grysikowa:

W garnku z grubym dnem zagotować mleko z cukrami i masłem. Kolejno, gotując na małym ogniu, powoli wsypywać kaszę manną, cały czas intensywnie mieszając. Gotować na małym ogniu przez ok. 1 - 2 minuty, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje.

Ściągnąć z palnika, jeszcze gorącą kaszę wylać na słomkę ptysiową, wyrównać.

Polewa czekoladowa:

W małym garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną czekoladę i odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego.

Wykończenie:

Na wierzch jeszcze ciepłej kaszy ułożyć drugą warstwę herbatników, w razie potrzeby przycinając je do wymiarów formy*. Odstawić do wystygnięcia, a następnie schłodzić przez kilka godzin lub całą noc w lodówce.

Schłodzone ciasto polać gęstniejącą polewą czekoladową.

Smacznego!

Moje uwagi

* Lub drugą warstwę słomki ptysiowej - wtedy pomijamy już polewę.

Przepis własny.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz