KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2021 (1)Rok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (52)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Chleb z pestkami słonecznika

Data: 19 Maj 2013
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 45 min
Czas oczekiwania: 1 h 40 min - 2 h 
Czas pieczenia: 35 min - 45 min
Koszt: mały
Trudność: łatwy
Liczba porcji: 10.
Wymiary blachy: 30 x 11 cm.

Recenzja

Pyszny, chrupiący chlebek z pestkami słonecznika w środku i na zewnątrz :) Polecam do wypróbowania!

Składniki

Na chlebek:

Dodatkowo:

Zmień jednostki

Przepis

Przy użyciu drożdży suszonych: Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z pozostałymi składnikami (oprócz ziaren). Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.

Przy użyciu drożdży świeżych: Najpierw należy przygotować rozczyn. W tym celu drożdże wymieszać z połową letniej wody, cukrem i taką ilością mąki, odebranej z reszty składników, aby uzyskać rozczyn o konsystencji gęstej śmietany. Odstawić na 15 min, żeby drożdże "ruszyły". Następnie do rozczynu dodać pozostałe składniki: wodę (150 ml), sól, oliwę, resztę mąki, ziarna i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.

Z ciasta uformować kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 h).

Formę keksową o długości ok. 26 - 30 cm posmarować masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i przełożyć do formy. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do ponownego wyrastania, na około 40 minut, do podwojenia objętości.

Chlebek przed pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka i posypać ziarnami słonecznika. Piec w temperaturze 200°C przez około 35 - 45 minut. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć, chwilę przestudzić w formie, a następnie wystudzić na kratce.

Smacznego!

Moje uwagi

Przepis tylko częściowo wykorzystałam z tej strony, ponieważ chlebka nie piekłam go w garnku żeliwnym, ale w zwykłej keksowej foremce.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz