Przy użyciu drożdży suszonych: Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z pozostałymi składnikami (oprócz ziaren). Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.
Przy użyciu drożdży świeżych: Najpierw należy przygotować rozczyn. W tym celu drożdże wymieszać z połową letniej wody, cukrem i taką ilością mąki, odebranej z reszty składników, aby uzyskać rozczyn o konsystencji gęstej śmietany. Odstawić na 15 min, żeby drożdże "ruszyły". Następnie do rozczynu dodać pozostałe składniki: wodę (150 ml), sól, oliwę, resztę mąki, ziarna i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.
Z ciasta uformować kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 h).
Formę keksową o długości ok. 26 - 30 cm posmarować masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i przełożyć do formy. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do ponownego wyrastania, na około 40 minut, do podwojenia objętości.
Chlebek przed pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka i posypać ziarnami słonecznika. Piec w temperaturze 200°C przez około 35 - 45 minut. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć, chwilę przestudzić w formie, a następnie wystudzić na kratce.
Smacznego!