KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2021 (14)Rok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (53)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Chleb pełnoziarnisty z koperkiem

Data: 6 Kwiecień 2016
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 20 min
Czas oczekiwania: 2 h  - 2 h 20 min
Czas pieczenia: 40 min
Koszt: mały
Trudność: łatwy
Liczba porcji: 10.

Recenzja

Mięciutki chlebek drożdżowy z wyraźnie wyczuwalnym w smaku i zapachu koperkiem. Za jego sprawą chleb nie smakuje "zwyczajnie", dlatego nie każdemu taka kompozycja może przypasować. Nam bardzo smakował, szczególnie z twarożkiem :) Tym razem upiekłam go z mąki pszennej pełnoziarnistej, ale jak najbardziej można ją zamienić mąką pszenną i uzyskać zupełnie inny wypiek. Ja swój chlebek piekłam w specjalnych foremkach, dzięki którym po przekrojeniu uzyskałam kromki w kształcie serduszek lub kwiatków, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby upiec go w zwykłej keksówce :) Polecam!

Składniki

Na chlebek:

Dodatkowo:

  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka, do posmarowania chlebka
Zmień jednostki

Przepis

Przy użyciu drożdży suszonych: Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z pozostałymi składnikami. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.

Przy użyciu drożdży świeżych: Najpierw należy przygotować rozczyn. W tym celu drożdże wymieszać z połową letniej wody, cukrem i taką ilością mąki, odebranej z reszty składników, aby uzyskać rozczyn o konsystencji gęstej śmietany. Odstawić na 15 min, żeby drożdże "ruszyły". Następnie do rozczynu dodać pozostałe składniki: wodę (100 ml), śmietanę, sól, koperek, resztę mąki i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.

Z ciasta uformować kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 h).

Formę keksową posmarować masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić. Przełożyć do keksówki, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do ponownego wyrastania, na około 30 minut, do podwojenia objętości.

Chlebek przed pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka. Piec w temperaturze 190°C przez około 40 minut, do suchego patyczka. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć, chwilę przestudzić w formie, a następnie wystudzić na kratce.

Smacznego!

Moje uwagi

* Można dać zwykłą mąkę pszenną.
Lekko zmodyfikowałam przepis.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz