KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2020 (22)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (52)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Chleb z cukinią

Data: 26 Październik 2013
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 20 min
Czas oczekiwania: 1 h 30 min - 1 h 50 min
Czas pieczenia: 50 min
Koszt: mały
Trudność: łatwy
Liczba porcji: 10.
Wymiary blachy: 11 x 30 cm.

Recenzja

Przepyszny drożdżowy chlebek - zdecydowanie jeden z moich ulubionych :) Za sprawą cukinii jest bardzo wilgotny i mięciutki, przez co nie sposób mu się oprzeć :) Swoją strukturę i świeżość zachowuje również drugiego i trzeciego dnia, a to już kolejna jego zaleta. Bardzo polecam i zachęcam to takiego spożytkowania cukinii!

Składniki

Na chlebek:

Dodatkowo:

  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka, do posmarowania chlebka
Zmień jednostki

Przepis

Cukinię umyć i razem ze skórką zetrzeć na tarce o dużych oczkach*.

Przy użyciu drożdży suszonych: Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z pozostałymi składnikami (oprócz cukinii). Zagnieść ciasto. Cukinię dobrze odcisnąć rękoma z soku, dodać do ciasta i ponownie zagnieść. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.

Przy użyciu drożdży świeżych: Najpierw należy przygotować rozczyn. W tym celu drożdże wymieszać z połową letniej wody, cukrem i taką ilością mąki, odebranej z reszty składników, aby uzyskać rozczyn o konsystencji gęstej śmietany. Odstawić na 15 min, żeby drożdże "ruszyły". Następnie do rozczynu dodać pozostałe składniki (oprócz cukinii): wodę (125 ml), jajko, sól, resztę mąki i zagnieść ciasto. Cukinię dobrze odcisnąć rękoma z soku, dodać do ciasta i ponownie zagnieść. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.

Z ciasta uformować kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 45 - 60 minut). Ciasto będzie bardzo mokre, ale nie należy się tym przejmować.

Formę keksową o długości ok. 30 cm posmarować masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić. Przełożyć do keksówki, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do ponownego wyrastania, na około 45 minut, do podwojenia objętości.

Chlebek przed pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka. Piec w temperaturze 180°C przez około 50 minut, do suchego patyczka. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć, chwilę przestudzić w formie, a następnie wystudzić na kratce.

Smacznego!

Moje uwagi

* Jeżeli cukinia jest bardzo wyrośnięta i nie jest "młoda", to może mieć twardą skórę. Należy ją wtedy najpierw obrać i dopiero potem zetrzeć - ja tak zrobiłam tym razem.
Źródło: domowe-wypieki.pl.
Pominęłam orzechy i zmieniłam trochę sposób przygotowania ciasta.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz