KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2021 (14)Rok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (53)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Bułki dyniowe z twarogiem

Data: 19 Listopad 2018
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 25 min
Czas oczekiwania: 1 h 20 min - 1 h 40 min
Czas pieczenia: 15 min - 20 min
Koszt: mały
Trudność: łatwy
Liczba porcji: 12.
Ilość: 2 blachy

Recenzja

Żółtawe - za sprawą puree z dyni - bułki pszenne, z dodatkiem twarogu oraz pestek dyni. Zarówno twaróg, jak i dynia wcale nie są wyczuwalne w smaku, myślę jednak, że pozytywnie wpływają na strukturę bułeczek :) Do tego całkiem długo zachowują świeżość. Polecam!

Składniki

Na 12 bułeczek:

Zmień jednostki

Przepis

Przy użyciu drożdży suszonych: Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z pozostałymi składnikami (oprócz oliwy). Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, pod koniec dodając oliwę.

Przy użyciu drożdży świeżych: Najpierw należy przygotować rozczyn. W tym celu drożdże wymieszać z połową letniej wody, cukrem i taką ilością mąki, odebranej z reszty składników, aby uzyskać rozczyn o konsystencji gęstej śmietany. Odstawić na 15 min, żeby drożdże "ruszyły". Następnie do rozczynu dodać pozostałe składniki: wodę (150 ml), jajko, puree z dyni, twaróg, sól, rozmaryn, pestki dyni, resztę mąki i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, pod koniec dodając oliwę.

Z ciasta uformować kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 45 min - 1 godz.).

Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i podzielić na 12 równych części (około 130 g każda). Uformować okrągłe bułeczki, ułożyć na dwóch blaszkach (wyłożonych papierem do pieczenia) w sporych odległościach od siebie. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do ponownego wyrastania, na około 20 - 30 minut, do napuszenia.

Piec w temperaturze 220°C przez około 15 - 20 minut, do rumianego koloru. Jeśli zbyt szybko zaczną się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić na kratce.

Smacznego!

Moje uwagi

Źródło: codojedzenia.pl.
Odrobinę zmodyfikowałam przepis.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz