KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2021 (14)Rok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (53)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Babka kawowa

Data: 12 Sierpień 2014
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 35 min
Czas pieczenia: 45 min - 50 min
Koszt: średni
Trudność: średni
Liczba porcji: 16.

Recenzja

Chociaż obecnie jest środek lata, to ja postanowiłam upiec babkę (i bynajmniej nie z owocami sezonowymi, jak to na lato przystało ;)) Jest ona tak pyszna, a przy tym mniej "typowa", że piekłam ją już drugi czy trzeci raz i z pewnością jeszcze nie raz powtórzę. Wcześniej gościła też na naszym stole wielkanocnym, ale niestety wówczas nie zdążyłam zrobić jej zdjęcia w pełnej okazałości. Wiedziałam jednak, że koniecznie muszę się nią z Wami podzielić, gdyż babka jest niezwykła, baaardzo wilgotna, o cudownym kawowym aromacie, z kawałkami gorzkiej czekolady i zwieńczającą całość polewą czekoladową... Któż mógłby się jej oprzeć? :) Nie dziwne zatem, że spośród innych babek, ta znika jako pierwsza :) Naprawdę polecam (nie tylko kawoszom)!

Składniki

Na babkę:

Na polewę czekoladową*:

Zmień jednostki

Przepis

Babka:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Kawę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody, odstawić do wystygnięcia.

Oddzielić żółtka od białek. Mąkę pszenną i proszek do pieczenia - wymieszać, przesiać i odstawić.

W misie miksera umieścić masło i 140 g cukru. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Kolejno dodawać żółtka, jedno po drugim, ucierając do całkowitego połączenia się składników po każdym dodaniu (każde jajko miksować ok. 0,5 - 1 min.). Dodać ekstrakt z wanilii, zmiksować. Dodać śmietanę i przestudzoną kawę, wymieszać.

Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać pozostałe 80 g cukru, stopniowo, łyżka po łyżce, miksując za każdym razem przez ok. 30 - 40 sekund. Powinna powstać sztywna, błyszcząca piana.

Do masy maślano - żółtkowej dodać zawartość miski z mąką i delikatnie wymieszać. Dodać połowę ubitych białek i krótko wymieszać szpatułką lub na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Dodać resztę piany i ponownie delikatnie wymieszać. Na koniec dodać posiekaną czekoladę i krótko wymieszać.

Formę do babki z kominkiem o górnej średnicy ok. 24 cm posmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto przelać do formy, wierzch wyrównać. Piec w temperaturze 160°C przez około 45 - 50 minut, do suchego patyczka. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć, chwilę przestudzić w formie, a następnie wystudzić na kratce.

Wystudzoną babkę polać gęstniejącą polewą czekoladową.

Polewa czekoladowa:

W małym garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną czekoladę i odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego**.

Smacznego!

Moje uwagi

* Polewa na zdjęciach przygotowana była z innego przepisu, na bazie samego kakao, ale zamieszczam przepis na polewę z wykorzystaniem tabliczki czekolady, bo wydaje mi się ona dużo lepsza :)

** Gdyby czekolada nie rozpuściła się do końca, a kremówka była już zbyt chłodna - można podgrzać całość na palniku, lecz tylko przez chwilę (!), do ocieplenia polewy.

Zrobiłam inną polewę.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz