KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2020 (34)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (52)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Kawowa babka majonezowa

Data: 4 Kwiecień 2020
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 20 min
Czas pieczenia: 40 min - 50 min
Koszt: mały
Trudność: łatwy
Liczba porcji: 16.

Recenzja

Kawowa wersja popularnej babki z dodatkiem majonezu. To właśnie on odpowiada za wilgotność ciasta, dzięki czemu olej nie jest już potrzebny. I chociaż majonez to bardzo nietypowy składnik we wszelkich słodkich wypiekach, to jednak w upieczonej babce absolutnie nie jest wyczuwalny :) W kawowej odmianie smakuje ona naprawdę wyśmienicie, a przy tym niepospolicie. Smak kawy nie jest bardzo intensywny, dlatego nie będzie przesadą, jeśli będziecie taką babkę zajadać w towarzystwie gorącej kawki :) Bardzo polecam!

Składniki

Na babkę:

Na lukier kawowy:

Zmień jednostki

Przepis

Babka:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Obie mąki, proszek do pieczenia i kawę - wymieszać, przesiać i odstawić.

W misie miksera umieścić jajka i cukier. Utrzeć do powstania jednolitej, kremowej i jasnej masy. Dodać majonez i wymieszać, do połączenia. Na koniec dodać przesiane suche składniki i krótko wymieszać szpatułką lub na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej.

Formę do babki z kominkiem o górnej średnicy ok. 22 cm posmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto przelać do formy, wierzch wyrównać. Piec w temperaturze 175°C przez około 40 - 50 minut, do suchego patyczka. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć, chwilę przestudzić w formie, a następnie wystudzić na kratce.

Wystudzoną babkę posmarować lukrem i udekorować posiekanymi orzechami.

Lukier kawowy:

Cukier puder wsypać do miseczki i rozetrzeć grzbietem łyżki z 3 łyżkami gorącej kawy. Gęstość lukru można łatwo regulować przez dolanie kawy/wody lub dodanie cukru pudru - im więcej kawy, tym bardziej rzadki i przeźroczysty będzie lukier.

Smacznego!

Moje uwagi

Źródło: gotujebolubie.pl.
Zmieniłam trochę sposób przygotowania babki.

Komentarze

Dodaj nowy komentarz
Gość
2020-05-24 15:04
Wygląda smacznie muszę wypróbować. Pozdrawiam
Odpowiedz