Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Obie mąki, proszek do pieczenia i kawę - wymieszać, przesiać i odstawić.
W misie miksera umieścić jajka i cukier. Utrzeć do powstania jednolitej, kremowej i jasnej masy. Dodać majonez i wymieszać, do połączenia. Na koniec dodać przesiane suche składniki i krótko wymieszać szpatułką lub na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej.
Formę do babki z kominkiem o górnej średnicy ok. 22 cm posmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto przelać do formy, wierzch wyrównać. Piec w temperaturze 175°C przez około 40 - 50 minut, do suchego patyczka. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć, chwilę przestudzić w formie, a następnie wystudzić na kratce.
Wystudzoną babkę posmarować lukrem i udekorować posiekanymi orzechami.
Cukier puder wsypać do miseczki i rozetrzeć grzbietem łyżki z 3 łyżkami gorącej kawy. Gęstość lukru można łatwo regulować przez dolanie kawy/wody lub dodanie cukru pudru - im więcej kawy, tym bardziej rzadki i przeźroczysty będzie lukier.
Smacznego!