Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną i proszek do pieczenia - wymieszać, przesiać i odstawić. Oddzielić żółtka od białek.
W misie miksera umieścić żółtka i cukier. Utrzeć do powstania jednolitej, kremowej i jasnej masy. Dodać olej, mleko, wymieszać. Kolejno dodać skórkę i sok z pomarańczy, zmiksować do połączenia.
Białka ubić na sztywną pianę*. Do masy żółtkowej dodać zawartość miski z mąką i delikatnie wymieszać. Dodać ubite białka i krótko wymieszać szpatułką lub na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Na koniec dodać posiekaną czekoladę i krótko wymieszać.
Formę do babki z kominkiem posmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto przelać do formy, wierzch wyrównać. Piec w temperaturze 170°C przez około 50 - 60 minut, do suchego patyczka. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć, chwilę przestudzić w formie, a następnie wystudzić na kratce.
Przygotować lukier. W tym celu cukier puder wsypać do miseczki i rozetrzeć grzbietem łyżki z sokiem z pomarańczy. Gęstość lukru można łatwo regulować przez dodanie soku lub cukru pudru - im więcej soku, tym bardziej rzadki i przeźroczysty będzie lukier.
Wystudzoną babkę posmarować lukrem, wierzch udekorować skórką kandyzowaną.
Smacznego!