KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2021 (14)Rok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (53)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Babka pomarańczowa z czekoladą

Data: 31 Marzec 2015
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 30 min
Czas pieczenia: 50 min - 1 h 
Koszt: mały
Trudność: łatwy
Liczba porcji: 16.

Recenzja

Wilgotna, przepyszna babka z pomarańczowym akcentem i kawałkami gorzkiej czekolady. Połączenie pomarańczy z czekoladą zawsze wydawało mi się bardzo udane i takie również było w przypadku tego wypieku :) Babka jest ciekawa w smaku i warta wypróbowania. Polecam!

Składniki

Na babkę:

Dodatkowo:

Zmień jednostki

Przepis

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę pszenną i proszek do pieczenia - wymieszać, przesiać i odstawić. Oddzielić żółtka od białek.

W misie miksera umieścić żółtka i cukier. Utrzeć do powstania jednolitej, kremowej i jasnej masy. Dodać olej, mleko, wymieszać. Kolejno dodać skórkę i sok z pomarańczy, zmiksować do połączenia.

Białka ubić na sztywną pianę*. Do masy żółtkowej dodać zawartość miski z mąką i delikatnie wymieszać. Dodać ubite białka i krótko wymieszać szpatułką lub na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Na koniec dodać posiekaną czekoladę i krótko wymieszać.

Formę do babki z kominkiem posmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto przelać do formy, wierzch wyrównać. Piec w temperaturze 170°C przez około 50 - 60 minut, do suchego patyczka. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć, chwilę przestudzić w formie, a następnie wystudzić na kratce.

Przygotować lukier. W tym celu cukier puder wsypać do miseczki i rozetrzeć grzbietem łyżki z sokiem z pomarańczy. Gęstość lukru można łatwo regulować przez dodanie soku lub cukru pudru - im więcej soku, tym bardziej rzadki i przeźroczysty będzie lukier.

Wystudzoną babkę posmarować lukrem, wierzch udekorować skórką kandyzowaną.

Smacznego!

Moje uwagi

* Zarówno miska, w której ubijamy białka, jak i ubijaki do piany muszą być idealnie czyste i dokładnie wytarte do sucha. W przeciwnym wypadku piana się nie ubije.

Komentarze

Dodaj nowy komentarz
Gość
2019-05-14 12:14
Najsmaczniejszą jak do tej pory czekoladę ręcznie produkowaną znalazłem w manufakturaczekolady.pl i od kilku lubuję w ich produktach.
Odpowiedz