KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2020 (45)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (52)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Wytrawna rolada pomidorowa z twarożkiem

Data: 25 Czerwiec 2014
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 25 min
Czas oczekiwania: 2 h  - 3 h 
Czas pieczenia: 10 min
Koszt: mały
Trudność: średni
Liczba porcji: 10.
Wymiary blachy: 20 x 30 cm.

Recenzja

Bardzo udane połączenie wytrawnego pomidorowego ciasta i delikatnego, lekko słonego twarożku :) Całość nie tylko świetnie smakuje, ale i prezentuje się ciekawie, przez co może stanowić doskonałą przekąskę imprezową :) Dodatkowo przygotowanie rolady wcale nie jest aż tak skomplikowane, jak to się może wydawać, dlatego każdy bez trudu powinien sobie z nią poradzić. Polecam!

Składniki

Na ciasto pomidorowe:

Na nadzienie:

Zmień jednostki

Przepis

Ciasto pomidorowe

Parmezan (lub ser żółty) zetrzeć na małych oczkach tarki.

Oddzielić żółtka od białek. Żółtka ubić z gorącą wodą (wodę wlewać powoli, ciągle miksując). Kolejno dodać koncentrat, starty ser i słodką paprykę, wymieszać.

Do drugiej miseczki przesiać mąkę ze skrobią i proszkiem do pieczenia. Dodać do mokrych składników i krótko wymieszać szpatułką lub na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy i delikatnie wymieszać - tylko do połączenia się składników, nie dłużej.

Formę prostokątną o wymiarach 20 x 30 cm posmarować masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Masę pomidorową przełożyć do formy, wyrównać.

Piec w temperaturze 180°C przez około 10 minut, do suchego patyczka. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić.

Nadzienie:

Cebulę dymkę drobno posiekać.

Serek kremowy wymieszać z posiekaną cebulką, szczypiorkiem i koperkiem (jeśli dajemy). Doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem, odstawić.

Wykonanie:

Na blacie rozłożyć folię spożywczą o wielkości nieco większej niż upieczony biszkopt. Ostudzone ciasto pomidorowe wyłożyć na folię i zdjąć papier do pieczenia. Powierzchnię posmarować przygotowanym twarożkiem, a następnie zwinąć ciasno w roladę, pomagając sobie przy tym folią spożywczą.

Roladę owinąć w folię i schłodzić w lodówce przez min. 2-3 godziny. Przed podaniem pokroić w plastry.

Smacznego!

Moje uwagi

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz