Parmezan (lub ser żółty) zetrzeć na małych oczkach tarki.
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka ubić z gorącą wodą (wodę wlewać powoli, ciągle miksując). Kolejno dodać koncentrat, starty ser i słodką paprykę, wymieszać.
Do drugiej miseczki przesiać mąkę ze skrobią i proszkiem do pieczenia. Dodać do mokrych składników i krótko wymieszać szpatułką lub na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy i delikatnie wymieszać - tylko do połączenia się składników, nie dłużej.
Formę prostokątną o wymiarach 20 x 30 cm posmarować masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Masę pomidorową przełożyć do formy, wyrównać.
Piec w temperaturze 180°C przez około 10 minut, do suchego patyczka. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić.
Cebulę dymkę drobno posiekać.
Serek kremowy wymieszać z posiekaną cebulką, szczypiorkiem i koperkiem (jeśli dajemy). Doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem, odstawić.
Na blacie rozłożyć folię spożywczą o wielkości nieco większej niż upieczony biszkopt. Ostudzone ciasto pomidorowe wyłożyć na folię i zdjąć papier do pieczenia. Powierzchnię posmarować przygotowanym twarożkiem, a następnie zwinąć ciasno w roladę, pomagając sobie przy tym folią spożywczą.
Roladę owinąć w folię i schłodzić w lodówce przez min. 2-3 godziny. Przed podaniem pokroić w plastry.
Smacznego!