Szpinak wyłożyć na patelnię i smażyć na małym ogniu do momentu, aż się odmrozi i cała woda odparuje. Przełożyć do miski. Kolejno dodać żółtka, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, gałkę muszkatołową i zmiksować do połączenia. Ewentualnie doprawić jeszcze do smaku.
W drugim naczyniu ubić białka na sztywną pianę*. Delikatnie wymieszać szpatułką ze szpinakiem.
Formę prostokątną o wymiarach 28 x 38 cm posmarować masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Masę szpinakową przełożyć do formy, wyrównać. Piec w temperaturze 190°C przez około 20 minut, do suchego patyczka. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić.
Na blacie rozłożyć folię spożywczą o wielkości nieco większej niż upieczony biszkopt. Ostudzone ciasto szpinakowe wyłożyć na folię i zdjąć papier do pieczenia. Posmarować serkiem kremowym, na którym równomiernie rozłożyć plastry łososia. Zwinąć ciasno w roladę, pomagając sobie przy tym folią spożywczą.
Schłodzić w lodówce przez min. 2-3 godziny. Przed podaniem pokroić w plastry.
Smacznego!