KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2021 (14)Rok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (53)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Rolada szpinakowa z łososiem

Data: 3 Listopad 2018
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 25 min
Czas oczekiwania: 2 h  - 3 h 
Czas pieczenia: 20 min
Koszt: średni
Trudność: średni
Liczba porcji: 12.

Recenzja

Doskonała i dość popularna przystawka, w której połączenie smaków chyba nie mogłoby być bardziej udane :) Łosoś (w każdej postaci) wręcz idealnie łączy się ze szpinakiem, a gdy dodamy do tego jeszcze śmietankowy dodatek (tu w postaci serka) otrzymamy przepyszną całość, gdzie wszystko się nawzajem uzupełnia. Taka rolada nie tylko przyciąga uwagę, ale i jest bardzo lekka i poręczna, dzięki czemu świetnie odnajduje się na wszelkiego rodzaju imprezach. Samo przygotowanie jej również jest całkiem szybkie i wcale nie skomplikowane. Szczerze polecam, zwłaszcza, jeśli są to Wasze smaki :)

Składniki

Na ciasto szpinakowe:

Na nadzienie:

Zmień jednostki

Przepis

Ciasto szpinakowe:

Szpinak wyłożyć na patelnię i smażyć na małym ogniu do momentu, aż się odmrozi i cała woda odparuje. Przełożyć do miski. Kolejno dodać żółtka, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, gałkę muszkatołową i zmiksować do połączenia. Ewentualnie doprawić jeszcze do smaku.

W drugim naczyniu ubić białka na sztywną pianę*. Delikatnie wymieszać szpatułką ze szpinakiem.

Formę prostokątną o wymiarach 28 x 38 cm posmarować masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Masę szpinakową przełożyć do formy, wyrównać. Piec w temperaturze 190°C przez około 20 minut, do suchego patyczka. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić.

Wykonanie:

Na blacie rozłożyć folię spożywczą o wielkości nieco większej niż upieczony biszkopt. Ostudzone ciasto szpinakowe wyłożyć na folię i zdjąć papier do pieczenia. Posmarować serkiem kremowym, na którym równomiernie rozłożyć plastry łososia. Zwinąć ciasno w roladę, pomagając sobie przy tym folią spożywczą.

Schłodzić w lodówce przez min. 2-3 godziny. Przed podaniem pokroić w plastry.

Smacznego!

Moje uwagi

* Zarówno miska, w której ubijamy białka, jak i ubijaki do piany muszą być idealnie czyste i dokładnie wytarte do sucha. W przeciwnym wypadku piana się nie ubije.
Źródło: gotujebolubie.pl.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz